Назад

ЕС улеснява износа на молдовски селскостопански продукти


Скоро повече молдовски сливи, грозде и други селскостопански продукти ще бъдат допуснати до европейските пазари безмитно. Европейската комисия предложи регламент, с който да се позволи временно подобряване на достъпа до пазара за останалите седем продукта от Молдова, за които все още се прилагат тарифни квоти при въвеждането им в ЕС. Така ЕС показва своята солидарност, като целта е да се помогне на Молдова да се справи със загубата на основните пазари и транзитни центрове на страната за тези ключови селскостопански продукти в резултат на необоснованата военна агресия на Русия срещу Украйна.

По този повод председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Непровокираната и необоснована агресия на Русия засяга сериозно не само икономиката на Украйна, но и тази на нейните и нашите съседи, в случая Молдова. Днешното решение, с което се увеличават повече от два пъти седем квоти за износа на ключови молдовски селскостопански продукти, е ясен знак за солидарността на ЕС.

На практика всички молдовски продукти вече могат да бъдат въвеждани безмитно в ЕС съгласно условията на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия (ЗВЗСТ) между ЕС и Молдова.

Предложените мерки обхващат останалите седем продукта, за които износът от Молдова за ЕС все още не е напълно либерализиран: сливи, трапезно грозде, ябълки, домати, чесън, череши и сок от грозде. С регламента се увеличава повече от два пъти — за срок от една година — количеството на тези продукти, което може да бъде внесено безмитно от Молдова в ЕС. Потенциалните безмитни обеми вече ще бъдат на стойност около 55 млн. €, в това число приблизително 10 млн. € за сливи и 27 млн. € за десертно грозде.

Допълнителната либерализация на вноса в ЕС ще помогне на молдовските производители и износители да преодолеят загубата на пазари, която са понесли в резултат на войната на Русия срещу Украйна. Заедно с подобряването на достъпа до автомобилен транспорт в ЕС (понастоящем в процес на договаряне между Молдова и ЕС) либерализацията би трябвало значително да улесни износа на молдовски продукти за и през ЕС. Освен това сме готови да обсъдим по-нататъшна реципрочна либерализация, което би приближило ЕС и Молдова с още една стъпка към постигането на пълна либерализация на търговията.

Следващи стъпки

Предложението трябва да бъде разгледано и одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

Контекст

Молдова се ползва от прилагането на споразумение за асоцииране с ЕС, включително ЗВЗСТ, от 2014 г. насам. Тази система за преференциална търговия даде възможност на Молдова да се ползва от премахването на митата за износ за ЕС за всички стоки, с изключение на седем селскостопански продукта. Молдова също така разполага с по-лесен достъп до пазара на услуги на ЕС и по-добри условия за инвестиции. От своя страна Молдова се ангажира да сближи законодателството си с достиженията на правото на ЕС в широк кръг от области.

Предложените днес от Европейската комисия временни и извънредни мерки допълнително ще подкрепят и насърчат съществуващите търговски потоци от Молдова към ЕС и ще подпомогнат икономиката на Молдова. Това е в съответствие с основните цели на Споразумението за асоцииране, а именно да се създадат условия за задълбочени икономически и търговски отношения, насочени към постепенното интегриране на Молдова във вътрешния пазар на ЕС, както и да се допринесе за укрепването на демокрацията и за политическата, икономическата и институционалната стабилност в Молдова.

Освен това ЕС подкрепя Молдова със значителни финансови средства, за да помогне на страната да се справи със създаденото от руската агресия в Украйна положение.

За повече информация

Текст на предложения регламент

Споразумение за асоцииране между ЕС и Молдова

Солидарност на ЕС с Молдова

Преговори за либерализация на автомобилния транспорт между Молдова и ЕС