Брой 240 (1751), 14-12-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Посещение на комисар Хоган в Обединените арабски емирства през февруари 2019 – как може да се включите?


Регистрацията за участие в бизнес делегацията, която ще придружи комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган при неговото посещение на високо равнище в Обединените арабски емирства (ОАЕ) е отворена. Визитата ще се състои през февруари 2019 г. и има за цел да подпомогне износа на европейски земеделски храни и напитки към ОАЕ, като се опре и надгради върху вече съществуващото присъствие на европейски земеделски хранителни продукти пазара на емирствата.

Ключов елемент от визитата в ОАЕ е панаирът Gulfood 2019 в Дубай - най-голямото изложение на храни и напитки в целия свят. ЕС ще присъства със собствен павилион и ще се съсредоточи върху дейности допълващи тези на държавите членки на ЕС, които ще присъстват на панаира. Изданието му през 2018 г. привлече 98 000 посетители и 5 000 изложители от над 180 страни. През 2019г. се очаква мнозинството от държавите членки да бъде представено чрез национални павилиони.

В този контекст, целта на посещението на бизнес делегацията е да предостави възможност на придружаващите европейски представители да се срещнат не само с потенциални партньори на местните пазари, но и представители на селскостопанския сектор от целия регион. Дейностите за бизнес делегатите ще включват семинари за особеностите на местния пазар и тенденции при потребителите, посещение на магазини и други обекти, възможностите за развиване на контакти и посещение на Gulfood. Програмата за бизнес делегатите в Дубай е от 16 до 19 февруари 2019 г. Разходите за път и настаняване трябва да се покрият от участниците, докато всички бизнес събития, включени в официалната програма ще бъдат безплатни.

Регистрация за заинтересованите лица е отворена.

Крайният срок за подаване на документи е 18 декември 2018 г.

Контекст

ОАЕ са 13-ят най-голям пазар за износ на селскостопански стоки от ЕС, чиято стойност възлиза на 2.953 млн. евро към 2017 г. ОАЕ е държава с високи доходи и все по-нарастващо и разнообразно население. Като нетен вносител на хранителни продукти и като входна точка за пазарите на другите държави от Залива, Близкия Изток и Северна Африка, това предоставя редица възможности за европейските селскостопански производители.

Източник: Европейска комисия

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП връчи сертификат за дарение
В подкрепа на инициативата на БТПП за възстановяване къщата на Иван Грозев в Карлово и превръщането й в музей Още
БТПП взе участие в тържественото отбелязване на 30-годишнината от създаването на Българо-руската търговско-промишлена палата
Обсъдиха се начини за осъвременяване на нормативната база в газовия сектор
Среща с председателя на Българската газова асоциация Още
Представяне на CONNEXT - форум за индустриално сътрудничество
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Покана за отбелязването на 27 години от създаването на Съюза на данъкоплатците в България
19 декември, 15:00 ч. в зала А на БТПП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Посещение на комисар Хоган в Обединените арабски емирства през февруари 2019 – как може да се включите?
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Консултация на ЕК относно среда на ЕС за митническо обслужване на едно гише
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права
ЕКОЛОГИЯ, СО2
Индустрията би могла да получи помощ за компенсиране на разходите за въглеродни емисии
Опцията е предвидена в европейска директива, която трябва да бъде транспонирана в българското законодателство Още