Брой 104 (864), 03-06-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс идва в Русе


На 4 и 5 юни 2015 г. първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс ще посети България и Румъния. На 4 юни той ще обмени мнения със 750 български и румънски граждани в рамките на трансграничен диалог с гражданите в дунавския град Русе, България. Ще присъстват и президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието на Румъния Роберт Казанчук.

Преди началото на диалога с гражданите първият заместник-председател Тимерманс заяви: „Не е тайна, че много хора в нашите държави членки не разбират случващото се в Брюксел и нямат усещането, че някой се вслушва в тяхното мнение. Подобни диалози предоставят отлична възможност на хората да споделят своето гледище, за да разберем по-ясно какво трябва да се направи за подобряването на тяхното ежедневие. Нямам търпение да чуя хората от България и Румъния и да обсъдя техните идеи как да постигнем заедно по-доброто функциониране на Съюза“.

Първият заместник-председател ще обмени мнения с гражданите на двете страни по широк спектър от въпроси, по които политиките на ЕС имат пряко отражение върху живота на хората. Темите, които се очаква да бъдат обхванати, включват средствата на ЕС, Европейския инвестиционен план, единната валута и единния механизъм за банков надзор, върховенството на закона, Шенгенското пространство и интеграцията на ромите.

Гражданите могат да участват в дебата на място, като предварително се регистрират тук, или да участват и коментират онлайн по време на събитието на следния уебсайт: http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_bg.htm

Друга възможност е коментари да бъдат изпращани в Twitter, като се използва хаштаг #EUdialogues.

Преди събитието, на 4 юни, първият заместник-председател Тимерманс ще се срещне с министър-председателя на България Бойко Борисов, заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на правосъдието Христо Иванов.

На 5 юни 2015 г. заместник-председателят Тимерманс ще отпътува за Румъния за срещи с президента Клаус Йоханис, министър-председателя Виктор Понта и с членове на комисиите по европейските въпроси на румънския парламент.

Той ще се срещне и с представители на съдебните органи и организациите, участващи в обсъжданията по механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Закрила на труда и заетостта в малките и средни предприятия – във фокуса на сесията на МКТ в Женева
85% от новите работни места в Европа се създават от МСП, сочи изследване на Международната организация на труда Още
Бизнес делегация ще посети международното изложение за хранително-вкусова промишленост Silk Road International Food Exhibition Fair, Китай
БТПП е договорила с организаторите безплатни услуги за българските участници Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Патентното ведомство организира практически срещи във Варна и Стара Загора
Ще бъдат демонстрирани електронните услуги в областта на марките и промишлените дизайни Още
Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс идва в Русе
За трансграничен диалог с гражданите на България и Румъния Още
ФИНАНСИ И КРЕДИТ
КФН: Предоставените финансови активи и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани, не са гарантирани от ФКИЦК
Инвестиционни услуги и дейности могат да бъдат предоставяни единствено от лицензирани дружества Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
НССЗ изготвя безплатно проекти на млади фермери
За кандидатстване по подмярка "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от новата Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ОЛАФ отчита сериозни резултати в битката за защита на парите на европейските данъкоплатци
България е на трето място в ЕС по брой приключени разследвания за измами със средства на Общността Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN