Брой 90 (95), 10-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

ДФЗ ще представи схемата „Възстановявания при износ на селскостопански продукти към трети страни”

На 15 май 2012 г. от 10:00 часа в зала "Десислава" на Гранд хотел България, гр. София, ще се проведе събитие за популяризирането и увеличаване на активността по схемата за износ на селскостопански продукти към трети страни, съобщи Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) – организатор на събитието. Целта е настоящите бенефициенти и потенциалните кандидати да се запознаят с възможностите за износ извън Европейския съюз (ЕС).

Земеделската институция прилага схемата "Възстановявания при износ на селскостопански продукти" от приемането на страната ни в ЕС на 1 януари 2007 г. Търговците на птиче месо и яйца за износ извън ЕС обаче проявяват интерес към нея едва в началото на 2010 г. Основните трудности за кандидатстване на българските производители и търговци по схемата са намиране на контрагенти в третите страни и завоюване на трайни пазари извън ЕС, смятат от Фонда.

Кампанията цели да даде възможност на представителите на всички заинтересовани страни да се запознаят с правилата по издаване на лицензии за износ извън ЕС и плащането на възстановявания. По време на събитието Ръководството на ДФЗ и експерти от отдел "Селскостопански пазарни механизми" ще представят спецификата на схемата като пазарна мярка на Общата селскостопанска политика (ОСП) с финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Внимание ще бъде отделено и на особеностите на новия програмен период на ОСП, както и на перспективите пред българските износители.

За участие в предстоящата дискусия за възможностите на схемата и анализ на най-често срещаните пречки пред износителите са поканени представители на заинтересовани асоциации и организации - на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), на Министерството на външните работи (МВР), на Агенция "Митници" и др.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно Концепция за изготвяне на Закон за управление на средствата от ЕС
Палатата подкрепя идеята за разработване и приемане на Закона Още
Новоназначеният български посланик в Аржентина посети БТПП
С новия си пост посланикът ще покрива и страните Чили, Уругвай, Парагвай и Боливия Още
Покана за участие в бизнес срещи с китайски фирми от провинция Ляонин
Китайските компании имат интереси в областите изкуство, бижутерия, инфраструктурни проекти и вътрешен дизайн Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
В млечните продукти се забранява добавянето на мазнини и протеини с немлечен произход
Въвеждат се унифицирани критерии по отношение производството на млечни продукти с цел защита интересите на българските производители на сурово мляко и млечни продукти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
ДФЗ ще представи схемата „Възстановявания при износ на селскостопански продукти към трети страни”
Ще бъде представена спецификата на схемата като пазарна мярка на Общата селскостопанска политика с финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието Още