Брой 90 (95), 10-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Новоназначеният български посланик в Аржентина посети БТПП


Новоназначеният посланик на България в Аржентина Максим Гайтанджийски посети БТПП на 10 май и се срещна с председателя Цветан Симеонов. Посланик Гайтанджийски има опит на Южноамериканския континент и с новия си пост ще покрива и страните Чили, Уругвай, Парагвай и Боливия.

Гостът бе запознат с дейността на Палатата и услугите, които предоставя за български и чуждестранни фирми. Сътрудничеството на БТПП с партньори от Аржентина датира от 1979 г. За съжаление, бе констатирано, че в регистъра на Палатата е вписана само една компания с аржентински капитал.

Посланик Гайтанджийски изрази готовност да съдейства за подпомагане на изцяло български компании да се реализират на пазара на Южна Америка.

Стокообменът между България и Аржентина се развива неравномерно. Измерен в абсолютна стойност, бележи постоянно увеличение, но с негативно салдо за нашата страна.

През 2011 г. двустранната търговия възлиза на близо 100 млн.щ.д. и отбелязва ръст спрямо предходната година в размер на 107.07%.

За посочения период, стоковата структура на двустранния стокообмен е запазена като цяло. Водещи позиции в българския износ за Аржентина са минерални или химични азотни торове – 70.6%, сачмени фотографски плаки – 7.9%, ролкови или иглени лагери – 6.2%, сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн – 2.3% и др. артикули в ограничени количества.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно Концепция за изготвяне на Закон за управление на средствата от ЕС
Палатата подкрепя идеята за разработване и приемане на Закона Още
Новоназначеният български посланик в Аржентина посети БТПП
С новия си пост посланикът ще покрива и страните Чили, Уругвай, Парагвай и Боливия Още
Покана за участие в бизнес срещи с китайски фирми от провинция Ляонин
Китайските компании имат интереси в областите изкуство, бижутерия, инфраструктурни проекти и вътрешен дизайн Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
В млечните продукти се забранява добавянето на мазнини и протеини с немлечен произход
Въвеждат се унифицирани критерии по отношение производството на млечни продукти с цел защита интересите на българските производители на сурово мляко и млечни продукти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
ДФЗ ще представи схемата „Възстановявания при износ на селскостопански продукти към трети страни”
Ще бъде представена спецификата на схемата като пазарна мярка на Общата селскостопанска политика с финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието Още