Назад

Кръгла маса „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“


На 17 май 2022 г., вторник, от 16:30 ч. Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Ева Майдел (ЕНП) организират виртуална кръгла маса със заинтересовани страни на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“.

По време на кръглата маса ще бъдат представени основните елементи на подготвяната в момента законодателна рамка от мерки за укрепване на европейската екосистема в областта на полупроводниците, която цели да се гарантира сигурността на доставките, устойчивостта и технологичното лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения, както и възможното отражение на тези мерки върху индустрията в България. Пандемичните условия доведоха до недостиг на полупроводници в световен мащаб, което предизвика сериозни нарушения във веригите на доставка и затваряне на заводи в широк кръг от сектори, като показа значението на полупроводниците за цялата европейска промишленост и общество.

Участие в събитието ще вземат Ева Майдел (ЕНП), която е преговарящ за Европейския парламент по европейския Законодателен акт за интегралните схеми (Chips Act) и докладчик в две от комисиите, които изготвят позицията на Европейския парламент по този въпрос, както и доц. д-р Димитър Николов от Факултета по електронна техника и технологии на Техническия университет – София, който ще представи потенциалните възможности за българската икономика от приемането на този Законодателен акт. Модератор на събитието ще бъде журналистът от телевизия Блумбърг България Христо Николов.

Дискусията може да бъде проследена на живо на страниците на Бюрото на ЕП във Facebook и YouTube на 17 май, вторник от 16:30 ч.

Приложение:

Програма на кръглата маса „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“ (pdf 655KB)