Брой 217 (474), 07-11-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Информационното бюро на Европейския парламент в София организира конференция за младежката безработица


Темата за младежката безработица в България и ЕС, както и мерките за справяне с нея, ще бъде обсъдена на 9 ноември 2013 г. от 10:00 до 16:00 часа от български евродепутати, представители на българските институции, гражданския сектор и експерти. Събитието ще се проведе в сградата на европейските институции на ул. Георги С. Раковски 124.

Предварителната регистрация е задължителна, а местата в залата са ограничени. Събитието ще се излъчва онлайн, като въпроси може да се задават в Twitter@EP_Bulgaria.

В първата част българските евродепутати Ивайло Калфин (С&Д), Моника Панайотова (ЕНП) и Евгени Кирилов (С&Д) ще представят мерките, които се предприемат на европейско ниво за борба с младежката безработица. В панела ще се включат и двамата български участници в Гражданския форум Агора относно безработицата сред младите хора в Европа, който се провежда между 6 и 8 ноември 2013 г. в Брюксел, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

След това събитието ще се фокусира върху проблема у нас. Причините за високите нива на младежката незаетост у нас ще търсят заместник-министърът на труда Росица Янкова, Павлина Вълева от МОН, Светлозар Петров от Jobtiger и Евгения Пеева от Заедно в час. Модератор на дискусията ще бъде Лилия Еленкова от Национален младежки форум.

Говорителите от третата част ще обсъждат иновативни решения на проблема с младежката безработица. Сред гостите са представители на социалните партньори (Томчо Томов от БСК и Александър Загоров от КТ Подкрепа), Николай Николов от Агенция по заетостта и Светлин Наков, който е вдъхновил хиляди млади хора да се захванат с технологии.

В последната част на деня публиката ще бъде разделена по групи, които ще имат за задача да обобщят резултатите от конференцията и да представят най-адекватните според тях предложения, които да бъдат предоставени на вниманието на българските евродепутати. Групите ще бъдат ръководени от представители на младежки неправителствени организации, сред които Национален младежки форум, Младежка мрежа на КТ Подкрепа, Младежки форум 21 век, AIESEC, Обединени идеи за България, Bleuprint, НПСС, Тук-Там, Wishbox.org и Заедно в час.

Събитието е част от информационната кампания за европейските избори през 2014 г. Най-актуалната програма (обновява се постоянно) ще може да намерите тук.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и НСПЧП ще си сътрудничат в подкрепа реализирането на публично-частни партньорства
Усилията са в посока представяне на нови идеи и решения на общозначими национални инфраструктурни предизвикателства Още
Мобилно приложение популяризира българското културно наследство
Разработката е по линия на проект „SAGITTARIUS“ и цели превръщане на Югоизточна Европа в атрактивна туристическа дестинация Още
Покана за участие в лекция „Предложението на Япония за умно общество 2020”
Концепцията е комбинация от различни технологични мерки за постигането на нов вид обществена инфраструктура Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
НЦПО – клон Пловдив получи грамота „ПАРТНЬОР НА ГОДИНАТА - 2013”
Търговските палати на Търговище и на Молдова ще обменят добри практики в сферата на бизнес услугите
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министерството на финансите приключи подготвителните действия за поемането на външен държавен дълг в размер до 360 млн. евро
Предстои ратификация на договорите от Народното събрание Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Продукцията в строителния сектор нараства през септември с 0,6%
Гражданското строителство е с ръст от 0.9 на сто Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Действия в областта на климата: ЕК предлага ратифициране на втория етап по Протокола от Киото
ЕС, държавите членки и Исландия са поели ангажимент да постигнат 20% намаление на своите комбинирани емисии на парникови газове.... Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Трети международен форум на женското предприемачество и Осми международен форум на Danube Net
14 - 16 ноември 2013 г., Шератон София Хотел Балкан, София Още
Информационното бюро на Европейския парламент в София организира конференция за младежката безработица
9 ноември 2013 г., София Още