Назад

Частният капитал в подкрепа на науката


Българската академия на науките, Институтът по математика и информатика и Международният център за математически науки (ICMS-Sofia) организират лекция на проф. Юрий Чинкел, ръководител на катедрата по математика в Института Курант при Нюйоркския университет, САЩ, и директор на направление Математика и физически науки на Simons Foundation.

Лекцията е на тема Building Scientific Institutes и в нея проф. Чинкел ще сподели своя опит как частният капитал подпомага финансирането на научни изследвания в различни области. Поканени да присъстват са учени, представители на държавната власт и бизнеса.

Събитието ще се проведе на 13 юни 2022 г. (понеделник), от 17:30 часа, в хотел Интерконтинентал София, зала Ballroom (пл. „Народно събрание“ №4). Вход с покана.

Проф. Юрий Чинкел ще бъде специален гост и на Годишната среща на младите български математици. Тя ще се проведе на 13 и 14 юни в Института по математика и информатика на БАН за втора поредна година и е организирана от Международния център за математически науки (ICMS-Sofia).

На 14 юни ще се състои кръгла маса и ще бъдат обсъдени перспективите за повишаване на професионалното развитие на младите български математици чрез представяне на нови възможности за кариера чрез национални и европейски научни програми.

Посещението на проф. Юрий Чинкел в България е по покана на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Simons Foundation, https://www.simonsfoundation.org, e частна фондация и една от най-големите благотворителни организации в САЩ. Фондацията подкрепя научни изследвания в четири научни направления: математика и физически науки; науки за живота; изследване на аутизма; образование, ангажираност и популяризиране, като финансира учени, институции и научна инфраструктура. Програмите за индивидуална подкрепа осигуряват дългосрочно финансиране на научни изследвания на изтъкнати учени, както и грантове за визити и пътувания с цел научно сътрудничество.