Назад

Димитър Цоцорков е първият българин, награден за принос към устойчивото развитие от Глобалния договор на ООН в Ню Йорк


Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет" – пряк член на БТПП, е първият българин, който е част от десетте бизнес лидери, отличени като пионери по целите за устойчиво развитие на Организацията на Обединените нации (ООН).  Той достигна до финалния кръг на глобалния конкурс, след като беше отличен за Пионер на SDG (sustainable development goals – цели за устойчиво развитие) в националния конкурс, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН през март тази година.

Десетте световни бизнес лидери за 2022 г. бяха обявени по време на Лидерската среща на Глобалния договор на ООН в Ню Йорк на 2 юни. Те бяха излъчени измежду националните призьори от жури, включващо представители на гражданското общество, академичните среди, Глобалния договор на ООН, администрацията на ООН и предишните носители на приза SDG Pioneers, съобщиха от международната организация. 

Като български представител Димитър Цоцорков беше отличен в категорията за дигитална трансформация заради приноса, който иновативните решения имат за постигането на целите за устойчиво развитие в индустрията и отражението, което напредъкът на технологиите има за благосъстоянието на обществото. Глобалната награда се присъжда всяка година от 2016 г. насам, като досега това е първият мениджър от минна компания в света с престижното отличие.

„Благодаря на целия екип на „Асарел-Медет“, защото това е признание за усилията, инвестициите и добрата работа на всички колеги! Наградата от Глобалния договор на ООН показва, че някогашните стереотипи за минното дело могат да бъдат разбити, тъй като нашата индустрия е не само поле, но и двигател за много иновации, а медта е базова суровина за развитието на зелените технологии на бъдещето“, каза Димитър Цоцорков. Според него съвременните дигитални решения позволяват на бизнеса да управлява много по-ефективно своите процеси, да намалява въглеродния отпечатък и да се грижи много по-добре за опазването на околната среда, енергийната ефективност и управлението на ресурсите. 

За SDG Pioneers  и всички отличени ТУК