Назад

Европейска индустриална коалиция с призив за финализиране на споразумението между ЕС и Меркосур


© European Parliament

19 европейски бизнес асоциации, представляващи различни европейски индустриални сектори, които създават милиони работни места в Европа, изпратиха писмо до европейските институции с призив да предприемат всички необходими инициативи, за да се гарантира бързата ратификация на споразумението между ЕС и Меркосур.

„За всички наши сектори споразумението между ЕС и Меркосур е от ключово значение за запазване на нашата конкурентоспособност и е потенциална възможност да диверсифицираме нашите експортни пазари и портфолиото от доставчици на критични индустриални суровини“, се казва в писмото на европейската индустриална коалиция.

Войната в Украйна и последвалото напрежение върху веригите за доставки показаха важността на диверсификацията на експортните пазари и доставчици на критични индустриални суровини. Споразумението между ЕС и Меркосур ще помогне да се гарантира, че европейските вериги за доставки остават активни в един все по-нестабилен свят, белязан от няколко кризи -  от стратегическа зависимост от доставката на критични суровини до демографски предизвикателства . В този контекст ускоряването на приемането на споразумението между ЕС и Меркосур е жизненоважно.

Споразуменията за свободна търговия (ССТ) имат решаваща роля за смекчаване на въздействието на руската агресия срещу Украйна и балансиране на геополитическото напрежение и несигурност.

По-конкретно, споразумението между ЕС и Меркосур предлага на Европа уникална и навременна възможност да се възползва от предимството на първи в по-широкия пазар на Латинска Америка. Европейският съюз трябва да активизира процеса и да финализира сделката със страните от Меркосур. Тъй като все още съществуват значителни пречки пред търговията с региона на Латинска Америка, ратифицирането на споразумението между ЕС и Меркосур би помогнало на Европа да остане ключов играч и би отворило търговски възможности както със страните от Меркосур, така и с Латинска Америка като цяло.

19-те европейски бизнес асоциации настояват ЕС и неговите институции да предприемат всички необходими инициативи, за да гарантират бързото ратифициране на споразумението между ЕС и Меркосур.

Пълният текст на писмото  ТУК