Назад

Асен Василев: Ще излезем по-силни от тази криза


„Ще излезем още по-силни от тази криза, но в момента сме в окото на бурята. От политическите решения ще зависи как бизнесът ще се справи. Ако не се създаде правилната политическа рамка, бизнесът трудно ще се адаптира в тази силно турболентна среда“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на откриването на икономическия форум „Шумът на парите“.

Той допълни, че инфлацията не е временно явление, което се е появило само в следствие на войната. Инфлационните процеси започнаха преди няколко години. Заради ситуацията, свързана с коронавируса, започнаха да се печатат пари и се сви значително потреблението. „Сега имаме голям резерв от парични средства, които докато не излязат от банковата система, няма как да заработят нормалните монетарни мерки, сред които са повишаването на лихвените проценти, свиването на кредитоподаването и овладяването на инфлацията. Подобен сценарий светът не е виждал от края на 70-те години“, каза още Асен Василев.

От друга страна, войната предизвика още един шок – на доставките на газ и зърно, които към момента чертаят нови пътища и източници.

„Наличието на такива големи изпитания и кризи пред нас помага да се отключат процеси и решения, които десетилетия са стояли заключени. За първи път се върви към интегрирано решение на проблемите, мисли се стратегически за Европа, като едно цяло“, каза още той. 

Според него България и Европейският съюз биха могли дори да се възползват от тази ситуация чрез постигане на единна политика и стратегическа позиция по отношение на държави извън ЕС.

„Очакват ни две много критични ситуации, за да можем догодина по това време да имаме ясен хоризонт и да сме оставили бурята зад гърба си. Ще се адаптираме към ситуацията. Въпросът е в момента да не позволим политико-икономическите атаки срещу Европа да успеят“, заяви министър Василев. 

-----------

След две години в дигитален формат, събитието “Шумът на парите“, организирано от Profit.bg, се проведе присъствено на 7 юни 2022 г. в Sofia Event Center. 

И тази година топ мениджъри и експерти очертаха възможностите, които бизнесът има за развитие и инвестиции, както и факторите, които обуславят личното финансово спокойствие. Темите бяха разпределени в пет дискусионни панела: 

  • Устойчиво развитие
  • Лични финанси
  • E-Commerce
  • Банки
  • Имоти