Брой 165 (675), 28-08-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ

Фонд ФЛАГ възстановява плащанията за проекти по ОПОС


Фонд ФЛАГ възстановява плащанията по текущи договори за кредит, свързани с изпълнението на проекти по Оперативна програма Околна среда, става ясно от решение на Съвета на директорите на фонда. Като първа стъпка ще бъдат платени 14 млн. лева, на каквато стойност са постъпилите и обработени до днес, 28 август, искания за плащане. Фондът ще продължи разглеждането и отпускането на средства и на следващи постъпили искания по сключени договори по реда на тяхното постъпване.

Фонд ФЛАГ спря плащанията по проекти на 28 април т.г. с мотив  да се запази кредитният му портфейл, след като през м. ноември 2013г. Европейската комисия спря плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ . 

Още с встъпването си в длъжност вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева се обяви за размразяване на фонд ФЛАГ, като финансов инструмент за предоставяне на нисколихвени кредити в подкрепа на българските общини при осъществяване на проекти с европейско финансиране. Паралелно с това се работи активно и вече е подготвен вариант за увеличаване на капитала на фонда, което ще осигури допълнителни възможности за финансиране на повече проекти. 

Възстановяването на плащанията от фонд ФЛАГ е стъпка за възстановяване доверието в институциите, минимизиране на риска от загуба на средства по оперативните програми, спасяване на строителния сезон и гарантиране на работните места на стотици строителни работници, коментира вицепремиерът по повод днешното решение на фонда. 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Удължен е срокът за договаряне на минималните осигурителни доходи по икономически дейности
Позицията на БТПП е категорична, че всяка административна принуда за увеличаване на МОД в икономически дейности, в които няма или нe може да има споразумения, е във вреда и на работниците, и на самата икономическа дейност Още
Покана за участие в изложение за поддоставчици ELMIA Subcontractor
11-14 ноември 2014, Йоншопинг, Швеция Още
С подкрепата на БТПП фотоизложбата "През границите" гостува в Одрин
Инициативата е част от академичния проект на БТПП и „Арт Виза България“ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация на Търговско–промишлената палата на Кировска област, Русия, посети Бургас
Споразумение за сътрудничество подписаха търговските палати на Бургас и Вятск Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
БИЗНЕС СРЕДА
През август 2014 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.6 пункта спрямо юли
Резултат от по-неблагоприятния бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Фонд ФЛАГ възстановява плащанията за проекти по ОПОС
Като първа стъпка ще бъдат платени 14 млн. лв., на каквато стойност са постъпилите и обработени до днес искания за плащане Още
ЕВРОФОНДОВЕ
Доклад за изпълнение на оперативните програми, съфинансирани със средства от структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз за периода 2007-2013 г.
Рискът за загуба на евросредства е за близо 400 млн. лв. Наблюдава се повторение на едни и същи грешки в различните органи Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП