Назад

Форум "Образование, наука, бизнес - за по-чиста околна среда"




В Професионалната техническа гимназия "Д-р Н. Василиади" - Габрово си дадоха среща представители на средното и висшето образование, науката и бизнеса, обединени от една обща идея - да живеем в една по-добра околна среда.

Форумът беше открит от Областния управител на област Габрово Ралица Манолова. В своето приветствие към участниците тя каза: "Иновациите са част от нашия живот и те все повече се свързват с устойчивия начин на живот и грижата за околната среда. Вярвам, че днес сред нас стоят бъдещи откриватели и иноватори, които ще направят живота по-добър за всички!"

Домакините от ПТГ "Д-р Н. Василиади" в Габрово представиха иновативните практики в сферата на ВЕИ, проучени в рамките на проекти по програма Еразъм+, както и разработки на гимназията. Колегите им от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево представиха макет на разработки за зелена енергия и умен град. Те управляваха електро автобуси и паркирането на паркинг в "града", регулираха осветлението, измерваха показателите на околната среда.

Техническият университет в Габрово и партньорите от бизнеса акцентираха на електромобилите. Това не е случайно, тъй като в Габровска област се работи упорито в тази насока. В ТУ Габрово години наред работят върху зарядните станции за електромобили, в ПТГ "Д-р Н. Василиади" е открита за пръв път в България специалност електромобили (дуално обучение). Бъдещите специалисти също бяха в залата. Община Габрово представи част от многобройните си проекти, свързани с управлението на отпадъците и опазване на околната среда.

Организатори срещата бяха Европейски център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и ПТГ "Д-р Н. Василиади", със съдействието на РУО Габрово и ТУ Габрово.