Назад

Наградите на германската икономика за 2021 г.


За осемнадесети път Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди компании, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през 2021 година. Общо 19 бяха номинираните компании в четири категории - „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“, „Социален ангажимент“ и „Стартиращо предприятие“.

В резултат от пандемията с коронавируса световната икономика продължава да бъде изправена пред сериозни предизвикателства, работната среда се измени рязко, поради което и германският, и българският бизнес функционират спрямо условията на новата реалност. Дигитализация, повишаване на ефективността и новите хибридни формати са шансовете, които ни носи тази пандемия и върху които трябва да се съсредоточим“, каза Тим Курт, президент на ГБИТК. Той отбеляза, че Германия запазва мястото си на водещ търговски партньор за България.  

В категория „Голямо предприятие“ за победител бе отличена фирма „Фесто производство“. Георги Атанасов, изпълнителен директор на компанията, получи лично наградата. Наградата бе връчена от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Победителят в категория „Малко и средно предприятие“ е „Смарт Органик" като наградата прие Яни Драгов, изпълнителен директор. Кристоф де Мил, изпълнителен директор – Финанси на ОББ АД и Иновационен лидер на KBC Груп в България, и Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, връчиха наградата.

В категория „Социален ангажимент“ призът отиде при УниКредит Булбанк. Наградата, приета от Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, бе връчена от Н. Пр. Кристоф Айххорн, Посланик на Федерална Република Германия в България, и д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК.

За трета поредна година бе връчена награда в категория „Стартиращо предприятие“, акцентираща  върху развитието на стартъп компании в България и тяхната иновативна дейност. Наградата  за 2021 г. получи Payhawk, представена от Христо Борисов, управител. Тя бе връчена от министъра на туризма Христо Проданов и Митко Василев, главен управител на ГБТИК.

По традиция ГБИТК връчи и почетни грамоти за ползотворно, взаимноизгодно и успешно сътрудничество с ГБИТК през изминалата 2021 г. на Димитър Николов, кмет на община Бургас, на Стефан Йонков, ръководител на службата по търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на Република България в Мюнхен, и на Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондация Конрад Аденауер в България.