Назад

Списък на общини с безработица по-висока от средната за страната за 2021 г.


На интернет страницата на Министерство на финансите вече е публикуван списък на общини с безработица с или над 25 на сто по-висока от средната за страната за 2021 г., определен със Заповед № ЗМФ - 44 от 21.0.2022 г. на министъра на финансите (чл. 183, ал. 1  във връзка с чл. 184, т. 1, б. "а" от Закона за корпоративното подоходно облагане). Предстои публикуването в "Държавен вестник".

Заповедта се издава във връзка с предвиденото в закона данъчно облекчение при извършване на производствена дейност в общини с безработица, по-висока от средната за страната.

Съгласно чл.184 от ЗКПО, 100 на сто от дължимия корпоративен данък се преотстъпва на данъчно задължени лица, които извършват производствена дейност в община, в която за предходната година преди текущата, безработицата е с или над 25 на сто по-висока от средната за страната. По своята същност преотстъпването на корпоративен данък представлява освобождаване от внасяне на дължимия корпоративен данък и задължително разходване на средствата по определен в закона начин (глава двадесет и втора от ЗКПО Преотстъпване и освобождаване от облагане с корпоративен данък).