Назад

Иницитивата HolyGrail 2.0 продължава напред

Инициативата Свещен граал 2.0 (HolyGrail 2.0) за по-добро сортиране, респ. рециклиране на опаковки стимулира кръговата икономика в ЕС.

Проектът стартира в 2020 г. с участието на над 130 компании и подкрепата на Европейската асоциация на марките (AIM) и Алианса за прекратяване на пластмасовите отпадъци (AEPW). Амбициозната цел е да се докаже приложимостта на технологиите за цифров воден знак при точното сортиране на опаковките. В рамките на проекта се разработват нов тип допълнителни модули от двама производители на машини, Pellenc ST и Tomra, съвместно с доставчика на цифрови водни знаци Digimarc. С допълнителните модули във Фаза 1 сортировъчните машини откриват и отделят опаковки с различни размери, снабдени с цифров воден знак, от различните опаковки на лентите с отпадъци.

По времето на третия Ден на отворените врати в Amager Resource Center (ARC) през ноември 2021 г. , чийто домакин бяха Европейската асоциация на марките (AIM) и град Копенхаген, посетителите имаха възможност да проследят демонстрация  на прототипа на машината и технологията за цифрови водни знаци.

Във фаза 2 системата се тества за скорост, точност и ефективност при откриване на маркираните с воден знак опаковки. В тестовете през октомври и ноември 2021г.  е използвано оборудване с индустриални размери и стотици вида пластмасови опаковки. По време на тестването са използвани опаковки от PET (полиетилентерефталат) с гъвкави елементи и влакна, и са възпроизведени реалните условия, през които преминават пластмасовите опаковки по пътя им към съоръжението за сортиране на отпадъци. Това позволява да се тества сканирането на смачкани и повредени опаковки. Използваната индустриалната машина, комбинира модула за сканиране на цифрови водни знаци с традиционната технология за NIR/VIS спектроскопия.

Във фаза 3 през 2022 г. проектът ще работи в още по-широк мащаб. В очакване на успешното завършване на полуиндустриалните тестове, собствениците на марки и търговците на дребно ще пуснат своите маркирани продукти на пазарите в Дания, Франция и Германия.

GS1 участва в проекта като ръководител на Работен пакет 5 (Work Package 5), отговорен за управлението на данните, за да гарантира, че резултатът от проекта ще бъде достъпен за всеки заинтересован участник по открит и неутрален начин. Стандартизацията винаги е решаваща стъпка към популяризирането на новите технологии, чрез получаване на общо разбиране на процеса от различните заинтересовани страни.

За допълнителни въпроси, моля, свържете се с екипа на GS1 в Европа: Франческа Поджали (francesca.poggiali@gs1.org) или Илдико Либер (ildiko.lieber@gs1eu.org), или GS1 България (gs1bulgaria@gs1bg.org).