Назад

Иновации и устойчивост: Директно от Норвегия в рамките на проект „Посланици на зелената промяна“

Русенската търговско-индустриална камара (РТИК) - основен двигател за иновационно и устойчиво развитие в региона, организира бизнес визита в Норвегия. В рамките на проекта „Посланици на зелената промяна“, визитата има за цел да насърчи зелените иновации и устойчивите практики сред местните предприятия. Партньор по проекта е Prios Kompetanse от Норвегия, а финансирането е осигурено от Норвежкия финансов механизъм.

Събитието е ключов компонент от широката инициатива на РТИК за промяна в подхода към устойчив бизнес. То предоставя на участниците уникален поглед върху норвежкия модел за устойчиво развитие, като предлага реални примери, които могат да бъдат адаптирани и приложени в български контекст.

Делегацията, водена от изпълнителния директор на РТИК  Милен Добрев и експерта по проекти и програми Ирена Иванова, включва различни български компании, обединени от стремежа си към иновации и развитие:

 1. Белсистемс ООД – лидер в производството на изделия от синтетичен брезент. С повече от 15 години опит, компанията съчетава висококачествено оборудване с професионален екип, за да достави качествени продукти.
 2. Проптес ЕООД – компания, която се фокусира върху мониторинга и подобряването на качеството на въздуха в сградите. Техните решения допринасят за подобрено здраве, безопасност и благосъстояние на хората, като същевременно оптимизират енергийната ефективност.
 3. Нова Линия ЕООД – доказан производител на висококачествени дамски и детски облекла. Разположена в Русе, компанията е посветена на устойчивостта и високия стандарт на производство, както е доказано от нейните сертификати.
 4. Хай Груп ООД – представител на зелената енергия в България. С иновативните си решения компанията работи за по-чисто и по-устойчиво бъдеще.
 5. Кю Онлайн ООД – специалист в областта на IoT решенията. Техният ангажимент към иновациите им помага да предлагат персонализирани решения за интелигентни градове, селско стопанство и индустриални приложения.
 6. Анадар Принт ЕООД – експерт в производството на архивни кутии и други продукти за съхранение на документи. От 1993 година насам, те са се утвърдили като предпочитан партньор за качествени архивни решения.

По време на визитата бяха посегети редица иновативни и устойчиви компании и организации, които играят ключова роля в развитието на кръговата икономика и управлението на отпадъците в страната.

 • Innherred Renovasjon: Първата ни спирка беше при Innherred Renovasjon – междуобластна компания, специализирана в реновацията, която обработва отпадъци в девет области. Тя е известна с внедряването на модерни технологии за ефективно управление на отпадъците.
 • Ecopro: След това посетихме Ecopro – обект за обработка на кал и хранителни отпадъци от 52 общини. Тук получихме информация за иновациите в производството на биогаз, който може да се използва като пълноценна алтернатива на дизелово гориво.
 • CIVAC: Този ресурсен клъстер представлява уникална инициатива, обединяваща различни предприятия с общата мисия да разработват нови стойностни вериги в кръговата икономика. Предлага идеална възможност за българските предприемачи да сътрудничат и да разширят своята дейност в сектора на устойчивите иновации.
 • Ocean GeoLoop и Skogn Retura IR: Тези предприятия са водещи в използването на новаторски технологии за улавяне и съхранение на CO2, като същевременно предлагат комплексни решения за отпадъци в контекста на кръговата икономика.
 • Brukom: Преди завръщането ни, ние ще посетим и Brukom – уникален магазин за рециклирани продукти, предлагащ всичко, от мебели до домашни аксесоари, с изключение на дрехи. Това е мястото, което демонстрира истинското значение на устойчивото потребление и рециклиране.

Визитата предлага възможност за пряк контакт с норвежки предприятия, които са лидери в устойчивите иновации. Това не само разширява хоризонтите, но и подкрепя местните МСП в интегрирането на зелени практики и устойчиви решения в собствената си дейност.

Проектът е амбициозен и насочен към трансформацията на местната бизнес среда. Освен предоставянето на знания и компетенции за устойчив бизнес, проектът също така насърчава търговския обмен и партньорствата между МСП от България и Норвегия. Целите на проекта са конкретни и измерими, като включват укрепване на капацитета на РТИК, интеграция на зелени умения в МСП и устойчивост на постигнатите резултати.

Посещението за обмен на опит е важна стъпка към постигането на тези цели и преобразуването на начина, по който местните предприятия виждат и прилагат устойчивите практики.