Назад

Сесии, посветени на закрилата на интелектуалната собственост, в рамките на Дни на промишлеността на ЕС


Патентно ведомство на Република България информира, че в рамките на Дни на промишлеността на ЕС са предвидени две сесии, предназначени за креативни и иновативни  малки и средни предприятия (МСП) и стартиращи предприятия, които разчитат на закрилата на интелектуалната собственост:

  • Единна патентна система и подкрепа на МСП в областта на интелектуалната собственост) - на 09 февруари от 15:15-16:00 ч.
  • Нов фонд за МСП - ваучери за интелектуална собственост за възстановяване след Covid-19 и зелен и цифров преход – на 11 февруари от 12:45-13:30 ч. – участниците ще могат да задават въпроси на експертите, които управляват Фонда, и да получават практически указания за подаване на заявления за различните услуги.

Сесиите са част от политиката на ЕК в подкрепа на МСП в сферата на интелектуалната собственост. Сред темите са още:

Как да се подобри достъпът на МСП до финансиране, т.е. как МСП да станат по-привлекателни за банки, инвеститори и рисков капитал (как интелектуалната собственост може да привлече инвестиции и да увеличи стойността на компанията);

Как МСП да управляват своето портфолио за ИС (как да изградят иновативна компания от нулата и да я продадат или лицензират, или да прехвърлят своите активи за ИС);

Как МСП, участващи в съвместни програми, финансирани от ЕС, да управляват своето портфолио за интелектуална собственост заедно със своите партньори;

Как високотехнологични стартиращи фирми, разрастващи се компании, инвеститори, акселератори, корпоративни мрежи, университети да се свържат с широката общественост.

Представената информация ще бъде от полза за малки и средни предприятия, представителите на бизнеса, браншовите организации, маркетинг мениджъри и други заинтересовани страни.

Дните на промишлеността на ЕС 2022 г. ще се проведат в Брюксел между 8 — 11 февруари 2022 г.  под мотото „Отключване на бъдещето: Индустриалните екосистеми на ЕС по пътя към зеления и цифров преход“  - възможност и за онлайн участие, работен език английски, като участието е безплатно.

За участие е необходима регистрация на следния линк: https://eu-industry-days.ec.europa.eu/register