Назад

ИСС прие становище на тема: „Доходни неравенства в България: Икономически политики и превенция“


Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет обсъди и прие становище на тема „Доходни неравенства в България: Икономически политики и превенция.“ Становището беше разработено от Комисия по труд, доходи, жизнено равнище и индустриални отношения и Комисия по макроикономика, бюджет и финанси.

В приетия документ ИСС поставя акцент върху заключенията в гласуваната резолюция за неравенствата на 11.12.2021 г. по време на 109-тата сесия на Международната организация на труда. Приетите заключения ясно подчертават, че високите равнища на неравенство в сферата на труда могат да имат сериозни икономически, социални и политически последици.

Като тревожен факт в становището се отбелязва, че все още са високи равнищата на работещите бедни и на работещите в несигурни форми на заетост без необходимата защита и без достатъчно средства. Това показва, че социалният договор е застрашен.

Според ИСС, социалният диалог и колективното договаряне допринасят за справедливото разпределение на добавената стойност в икономиката, както и за намаляването на неравенствата. В този смисъл е наложително да се проведе широк обществен дебат за необходимостта от промени в подоходното облагане, а адекватните минимални работни заплати да се разглеждат като инструмент за намаляване на неравенството, като те трябва да отразяват стойността на издръжката на живота.

В становището се подчертава, че дигитализацията и възходът на трудовите платформи могат да създадат нови двигатели на неравенството, но също така да осигурят на работниците възможности за генериране на доходи. В борбата с високите доходни неравенствата е от съществено значение у нас да разполагаме с надеждна и достатъчно обемна като времеви период статистическа база с данни, защото към момента основно се разчита на международни данни и индекси за представата за нивото на неравенствата в България.

На пленарната сесия беше приет и Планът за дейността на Икономическия и социален съвет за 2022 г.