Назад

Отстъпки, субсидии, намаляване на данъци: как другите в ЕС подкрепят домакинствата заради поскъпването на горивата


Автор: Владимир Дончев, Институт за пазарна икономика

Дебатът относно ефективността на анти-инфлационните мерки в България продължава. Предстои да оценим например доколко силно дискусионните решения за нулево ДДС на хляба или 25 ст. отстъпка за литър гориво са адекватни и водят до осезаем ефект за разполагаемия доход на домакинствата. Идеите и действията на българските политици може да се съпоставят с разнообразните инициативи в други европейски страни, а в следващите редове представяме няколко примера специално свързани с горивата и транспорта.

Германия намалява цената на месечната карта за обществен транспорт на 9 евро. Тази мярка е временна като нейната цел е да даде алтернативна възможност за пътуване и съответно намаляване на разходите за автомобилни горива. Критиците на мярката са притеснени, че мрежата на обществения транспорт не е готова да поеме наплива от пътници, който се очаква вследствие на намалената цена. В прессъобщение от 05.08.2022 г., от германската статистическа служба (Destatis) споделят, че през второто тримесечие на 2022 г., броят на пътуващите на къси разстояния с железопътен транспорт се е увеличил със 74% спрямо миналата година, а изминатите пътникокилометри са се удвоили. Според тях, увеличението се дължи на облекчаването на мерките против COVID-19 и цената от 9 евро на месечната карта за обществен транспорт, която е достъпна от началото на юни. Правителството намалява и данъчната тежест върху бензина с 30 цента, а върху дизела с 14 цента на литър. Това намаление се очаква да се прехвърли към потребителите. Също така, Германия одобри финансиране от 177,5 милиарда евро в областите на енергийната сигурност, климата и намаляването на разходите за енергия. Част от този пакет е премахването на таксата по Закона за възобновяемите енергийно източници, използвана доскоро за финансиране на развитието на слънчеви, вятърни, водни и електроцентрали на биомаса. Според правителството, премахването на таксата ще облекчи годишните сметки на четиричленно семейство с 300 евро в сравнение с 2021 г. Друга мярка от този пакет е финансирането на строенето на енергийно-ефективни сгради и модернизирането на стари такива. Ограничаването на нуждата от енергия за отопление и вентилация се очаква директно да свали съответните режийни разходи. Променя се и данъчното облекчение за пътуване до работното място при по-дълги разстояния – от 35 до 38 цента на километър при пътувания над 20 км дневно (запазва се облекчението от 30 цента на километър за първите 20 км транспорт от дома до работното място).

Швеция намалява акциза върху горивата до минималния разрешен в Европейския съюз. Предложението е в сила от 1-ви юни 2022 г. до 31-ви октомври 2022 г. За да ограничи ефекта от нарастването на цените, Швеция въвежда еднократно компенсаторно плащане за притежаващите личен автомобил в размер на 1000 шведски крони (96,1 евро) на човек. Ако лицето живее в селски район, компенсацията е 1500 крони (144 евро). Също така, хората, които желаят да си купят електрически автомобил могат да получат субсидия в размер на 70 000 крони (6720 евро) като част от политиката за намаляване на  зависимостта от изкопаемите горива. Подобно на Германия, Швеция въвежда от 1-ви януари 2023 г. нови правила за определяне на размера на данъчното облекчение за пътни разходи единствено на база на разстоянието до работното място на човек, без да е обвързано от вида транспорт и цената му. Очаква се броят на хората, които ще се възползват от мярката да се увеличи с 260 000 души. Задължението за намалението на нивата на парниковите газове от дизел и петрол ще бъдат замразени на нивата от 2022 година. Това означава, че производителите на дизелово гориво и бензин няма да имат задължение да увеличават дела на добавените биогорива в сравнение със съществуващите през 2022 г. норми.

Във Франция към вече съществуващата държавна субсидия от 0,18 евро на литър гориво, ще се добави и отстъпка от 0,20 евро на литър, предлагана от френската петролна компания TotalEnergies. Компанията предлага това намаление под натиска на френската опозиция, която пък предлага допълнително данъчно облагане на свръхпечалбите на компанията. Относно отстъпката, френският министър на финансите, Бруно льо Мер казва: „предпочитам парите да отиват в джобовете на потребителите, отколкото в джобовете на държавата, и предпочитам този жест от страна на Total пред поредния данък в една страна, която и без това е затрупана с данъци.“ Тя ще важи от 1-ви септември и ще бъде последвана от още едно намаление на цената в размер на 0,10 евро от ноември до края на годината.

В Испания е въведено намаление на цените в размер на  0,20 евро на литър гориво. Отстъпката е отговор на протестите на шофьори на камиони, които водят до прекъсване на веригата на доставките и спиране на производството в някои компании. По-голямата част от отстъпката - 0,15 евро - се плаща като субсидия от испанското правителство, а останалите 0,05 евро се покриват от бензиностанциите. Това разпределение важи само за компании с оборот над 750 милиона евро, а  за дребните  търговци на горива испанското правителство покриви цялата отстъпка. Друга мярка, която влиза в сила е намаление от 30% (50% в Каталуния) на цените на превозните документи за градски транспорт. Част от същата мярка е и въвеждането на безплатен сезонен билет за извънградски и регионални влакове. Програмата ще продължи от 1-ви септември до края на годината. От тази програма ще се възползват най-вече хора, живеещи в близост до Мадрид и Барселона, които ежедневно пътуват с железниците за работа или обучение и формират близо 80% от общия пътникопоток на цялата извънградска железопътна мрежа в Испания.

Ирландия поставя фокус върху осигуряването на местно електричество. За тази цел се въвежда т.нар. схема за подпомагане на възобновяемата електроенергия (RESS)[1]. Вследствие на тази мярка ще бъдат проведени минимум 5 търга с цел да осигурят пътища за развитието на възобновяемите енергийна източници.  Също така, търговете позволяват на Ирландия да се възползва от най-новите технологии в сектора. Освен това, Ирландия увеличава лимита на заемите за EirGrid[2], за да укрепи националната си мрежа. Очаква се това увеличение да подпомогне завършването на интерконектора между Франция и Ирландия – Celtic Interconnector. Този интерконектор ще бъде първата енергийна връзка на Ирландия с Континентална Европа. Потребителите на електроенергия ще могат да се възползват от повече сигурност за доставки на електричество и по-гъвкав обмен на енергия между Европа и Ирландия.

Видимо е, че проблемът с рязкото и многократно повишение на цените на енергоносители и течни горива за транспорта няма едно общоприето или безспорно решение. Много от държавите в ЕС се борят с високите цени чрез намаляване на данъчната тежест за определени горива, ценови тавани и директни парични помощи. Други пък се опитват да отклонят търсенето от стоките и услугите с най-голямо поскъпване или дават добавки към доходите или данъчни облекчения за работещите. Този своеобразен естествен експеримент ще позволи след време да сравним и оценим ефектите върху поведението на фирми и потребители от различните подходи.

 

[1] Renewable Electricity Support Scheme

[2] EirGrid е държавният оператор за пренос на електроенергия в Ирландия