Назад

Създаване на по-добро бъдеще с международните стандарти


Водещите световни организации по стандартизация излязоха със съвместна декларация, в която призовават всички страни да вземат предвид, да подкрепят и да приемат международни стандарти, за да допринесат пряко за трите стълба на италианското председателство на Г20хората, планетата и просперитета.

Декларацията беше част от срещата на върха, посветена на международните стандарти в полза на хората, планетата и просперитета, проведена под егидата на италианското председателство на Г20.

Обръщайки се към политиците и държавните глави, лидерите на Световното сътрудничество в областта на стандартите (ISO, IEC и ITU) подчертаха мощната роля, която стандартите могат да изиграят за улесняване на възстановяването на всички нива на устойчивост. В декларацията се казва, че чрез позоваване на стандартите в политиката правителствата могат значително да подкрепят заетостта, здравеопазването и образованието (хората), да допринесат за устойчивост (планетата) и да дадат възможност за икономическа устойчивост на бизнеса (просперитета).

Лидерите на трите стандартизационни организации обърнаха внимание на това как настоящата пандемия показва ползите от цифровизация и за трите стълба и съществената роля, която международните стандарти играят в подкрепа на това. Международните стандарти са гръбнакът на цифровите технологии, създаващи „общ език“, който позволява качество и съвместимост за всички потребители.

„Дигиталните технологии, които работят безопасно и ефективно в полза на обществото, могат да осигурят устойчиво, справедливо и проспериращо бъдеще. Това дава възможност за нови форми на сътрудничество и отваря нови творчески възможности за политики в областта на околната среда. Цифровите технологии, поддържани от международни стандарти, са мощни решения за действия в областта на климата и икономическата устойчивост“, се казва в призива за действие.

Генералният секретар на IEC Филип Мецгер казва, че целта на работата по международните стандарти и по оценяване на съответствието е да подкрепят усилията за изграждане на по-устойчив и приобщаващ свят. „За нас това означава подкрепа за реализирането на „изцяло електрическо общество“ с икономика с нулеви въглеродни емисии, което ще осигури глобален просперитет чрез осигуряване на универсален достъп до достъпна енергия, генерирана от възобновяеми и устойчиви източници“, допълва той. „Международните стандарти и оценяването на съответствието също могат да проправят пътя към кръгова икономика, която се грижи по-добре за нашите ресурси. Те са мощни инструменти, които могат да помогнат на правителствата и законодателните органи да прилагат политиките по-ефективно и по-бързо да постигнат целите за развитие.“

Генералният секретар на ISO Серхио Мухика казва, че светът е изправен пред безпрецедентни глобални предизвикателства, което изисква по-голямо международно сътрудничество и взаимодействие. „Светът се нуждае от национално и международно сътрудничество повече от всякога и събития като Г20 за хората, планетата и просперитета са от съществено значение“, допълва той. „Международната стандартизационна общност трябва да засили многостранните си усилия, докато преминаваме през несигурни времена и гледаме напред към стабилно, балансирано и приобщаващо глобално икономическо възстановяване. Международните стандарти са мощни инструменти, които помагат за реализирането на ангажиментите, които произтичат от такова сътрудничество, и ни позволяват да изградим устойчиво бъдеще."

Чейсъб Лий, директор на Бюрото за стандартизация в телекомуникациите на ITU, подчерта важността да се даде глас на всеки при вземането на решение как новите технологични възможности трябва да влияят на нашето бъдеще. „Международните стандарти представляват доброволни ангажименти към нови начини на съвместна работа. Те трябва да ни помогнат да гарантираме, че иновациите в интерес на устойчивостта се споделят по целия свят“, казва той. „Цифровата трансформация се ускорява, създавайки конвергенция в бизнеса на различни индустриални сектори и отговорностите на свързаните регулаторни органи. Трябва да продължим да се събираме заедно, за да изясним нашия принос към устойчивото бъдеще, включително приноса, който се очаква от международните органи по стандартизация.“

Призивът за действие също така подтиква всички страни да гарантират, че международните стандарти и публикации ускоряват успешното постигане на Парижкото споразумение, Целите за устойчиво развитие на ООН и Призива на ООН за действие за адаптация и устойчивост. Това е в съответствие и с Лондонската декларация на ISO, подписана по време на неотдавнашната Генерална асамблея, която очертава ангажимента на ISO да работи с членовете и заинтересованите страни за улесняване и постигане на тези цели.

В допълнение, IEC и ISO разработиха „Комплект за действия в областта на климата“, пакет в подкрепа на политиците в техния ангажимент за намаляване на нетните емисии на парникови газове. Пакетът представя практически казуси за това как стандартите могат да подкрепят обществените политики и да повлияят на инициативите, свързани с изменението на климата.

При закриването на събитието Ренцо Томелини, главен технически съветник на Роберто Чинголани, италианския министър на екологичния преход, подчерта значението на стандартите за постигане на целите за нетни нулеви емисии. „Международните стандарти са от съществено значение за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен нашият свят на икономическо, екологично и социално ниво“, казва той. „Те ни позволяват не само да говорим, а да подкрепяме думите с действия. Общността на стандартите е от съществено значение за благосъстоянието на обществото. Поздравявам лидерите в областта на стандартизацията и участниците в това събитие за тяхното сътрудничество, ангажираност и постижения до момента.”

Събитието се проведе под егидата на италианското председателство на Г20 с приноса на италианското Министерство за икономическо развитие и Министерството на външните работи. То беше организирано съвместно от италианските органи по стандартизация UNI и CEI, заедно с Международната електротехническа комисия (IEC), Международната организация за стандартизация (ISO) и Международния съюз по телекомуникации (ITU).

Първоначално планирана да се проведе в Неапол, Италия, срещата на върха се състоя дистанционно поради световната пандемия, като включи участници от цял свят.

Първата среща на високо ниво за международни стандарти се проведе миналата година под председателството на Г20 Саудитска Арабия. Тази година, по време на италианското председателство, UNI празнува своята стогодишнина, тъй като е основана през 1921 г. Италианският електротехнически комитет (CEI) е създаден през 1909 г.

Източник: Български институт за стандартизация