Назад

Конференция: "Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“


Sofia Event Center, Mall Paradise, бул. „Черни връх“ № 100, ет. 3
от 10:00 часа на 10 февруари 2023 г.

Стратегията на ЕК „От фермата до трапезата“ заема централно място в Европейския зелен пакт и е с амбицията да трансформира хранителните системи в Европа към по-устойчив модел на производство и потребление.

Десетилетия наред мнозина приемаха наличието на храна за даденост, но геополитическата несигурност, причинена от войната в Украйна, заедно с растящите цени на енергията и увеличаващата се инфлация, доведоха света до ръба на глобална хранителна криза и подложиха на изпитание способността на ЕС да осигурява храна. Това предизвика нов дебат в Европа за намирането на баланс между продоволствената сигурност и екологичните и климатичните цели.

Делегацията на българските социалисти в ЕП организира конференцията „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“.

Събитието има за цел да събере всички заинтересовани страни от страната и ЦИЕ, както и видни европейски експерти. Участието си са потвърдили българският министър на земеделието Явор Гечев, членове на ЕП, народни представители, както и представители на браншови организации, бизнеса и неправителствения сектор.

Дискусията ще бъде структурирана в три основни панела:

  • „Въздействието на множество кризи – нарастващи регионални неравенства“;
  • „Храна и здраве“;
  • „Конкурентоспособност и търговия“

Участието в събитието е безплатно. Достъпът се осъществява без регистрация.

ПРОГРАМА