Назад

Информация на Министерство на финансите относно предоставянето на индивидуални квоти за ваучери за храна за 2022 г.


На  интернет страницата на Министерство на финансите (МФ) е публикувана информация относно причината за забавяне при предоставяне на  индивидуални квоти за ваучери за храна за 2022 г. 

Посочава се, че общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна се утвърждава със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. Към настоящия момент няма влязъл в сила закон за държавния бюджет за 2022 г., поради което не е утвърдена обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна, съответно не е определена индивидуална квота и общ брой на индивидуалните квоти за 2022 г. На практика в момента липсва нормативно основание за разглеждане на заявления за получаване на индивидуална квоти.

МФ обръща внимание, че в Народното събрание е внесен Законопроект за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. (приет на първо четенe на 12.01.2022 г. ). С него се предлагат разпоредби, уреждащи специфични обществени отношения до приемането на съответните закони за 2022 г., включително по отношение на общата годишна квота за ваучерите за храна

Във връзка с това, заявления за получаване на първа индивидуална квота за 2022 г. следва да се подават едва след приемане на нормативно основание. Според разпоредбата на чл. 12, ал. 8 от Наредба № 7 от 2003 г. индивидуалните квоти се предоставят в последователността на постъпване на заявленията до изчерпване на общия брой квоти. По този начин всички оператори на ваучери за храна ще бъдат поставени в равностойно положение при приемането на закона. Освен това оператор, подал заявление преди приемането на нормативно основание за това, няма да бъде привилегирован спрямо друг оператор, който действа съобразно закона.

Министерството на финансите уверява, че ще направи необходимото за своевременното предоставяне на индивидуални квоти за 2022 г., когато са налице условията за това. В ситуацията с ваучерите за храна се касае за упражняване на значими социални права от работниците и служителите. Това кореспондира и със съответните данъчни преференции за работодателите. Затова МФ счита, че е необходимо операторите на ваучери за храна, работодателите и работниците и служителите да се отнесат с разбиране и търпение в сегашната ситуация.