Брой 107 (867), 08-06-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНОВАЦИИ, НАУКА

Графенът – един от чудодейните материали на 21-ви век


©BELGA_SCIENCE

Огъваеми смартфони, по-леки самолети, подобрени контактни лещи. Всички тези продукти и още много други могат да станат реалност благодарение на графена. На 2 юни депутати в Европейския парламент разискваха с експерти потенциала за използването му в различни сектори – от електрониката до здравеопазването. „Науката е лесната част. За да развиеш технология, трябва да знаеш към какви продукти се стремиш, а отговорът трябва да дойде от индустрията“, заяви Нобеловият лауреат Константин Новосьолов, съоткривател на материала.

Какво е графенът?

Графенът е материал, съставен от един единствен слой въглеродни атоми, подредени в шестоъгълна решетка. Той е най-тънкият обект, който някога е бил създаван и е най-здравият познат материал, като същевременно е гъвкав и лек. Ако слоевете бъдат струпани един върху друг, се образува графитът, който ползваме за моливи. Графенът провежда електричество по-добре от повечето материали. Той е изолиран от Андре Гейм и Константин Новосьолов през 2004 г., като това носи на учените Нобеловата награда за физика през 2010 г.

ЕС с водещи позиции в изследванията

Европейският съюз и страните-членки ще инвестират 1 млрд. евро до 2024 г. в разработването на технологии, основани на графена, чрез инициативата “Graphene Flagship“, част от програмата за научни изследвания „Хоризонт 2020“. Целта е да се изведе графенът и подобни на него материали от лабораториите в обществото.

Професор Новосьолов, който работи в Университета на Манчестър, описа така очакванията си от проекта: „Най-важният резултат би бил Европа да запази водеща роля в иновациите и производството в тази област. До края на 10-те години (на програмата), ние трябва да сме създали новия графен – новия чудодеен материал“.

Епоха на графена?

Семинарът в ЕП, организиран от отдела за научно-технологични алтернативи (STOA) и воден от Паул Рюбих (ЕНП, Австрия), разгледа възможностите за приложението на графена в области като електрониката, енергетиката и здравеопазването и неговото влияние върху икономиката и обществото.

„Имаме нужда от повече подобни инициативи в приложните науки и от сътрудничество с индустрията“, призова Йежи Бузек (ЕНП, Полша), председател на комисията по промишленост и изследвания в ЕП.

Ева Каили (С&Д, Гърция) заяви: „Каменната, бронзовата и желязната епохи са били белязани от един материал – носител на новите технологии. Може би сега навлизаме в епохата на графена.“

Източник: Европейски парламент

НОВИНИ ОТ БТПП
Съвместна позиция на работодателските организации срещу предлагания ръст на енергийните цени за бизнеса от 1 юли 2015г.
Без решителни структурни реформи не може да се очакват предвидими и справедливи цени Още
Продължава работата на Международната конференция на труда
Годишната конференция се провежда в периода 1-13 юни в Женева, Швейцария Още
Предстоящо: Представяне на възможностите за бизнес и инвестиции в Индонезия
15 юни 2015, от 10 часа в БТПП Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Международен форум: "Най-съвременни софтуерни средства за проектиране, дизайн, симулации и визуализации за корабостроенето и кораборемонта от SSI ShipConstructor и Autodesk"
Покана от Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Промишленото производство отбелязва ръст през април
Основен принос за месечния ръст имат добивната промишленост и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ Още
РЕЙТИНГ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ
Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива
Един от основните фактори за решението на агенцията е по-ниското ниво на държавния дълг Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
Графенът – един от чудодейните материали на 21-ви век
Графит с дебелина един атом, който проявява необикновени качества Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Професионалното образование увеличава шансовете за реализация
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още