Брой 57 (62), 21-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Как да открием търговско представителство в Руската федерация


Днес, 21 март, БТПП организира семинар за български компании, които имат интерес да регистрират търговско представителство на територията на Руската федерация. Семинарът бе подготвен и се проведе с активното участие на представители на Държавната регистрационна палата при Министерството на правосъдието на Руската федерация.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри събитието и сподели, че българският бизнес в момент на криза и несигурност търси различни варианти за излизане на нови пазари. В тях се включват и откриване на клон или търговско представителство в Русия. Повече от 20 компании от нашата страна взеха участие в семинара и в дискусиите.

Игор Илингин, търговски представител на Руската федерация в България, поздрави участниците в семинара и информира, че двустранните търговско-икономически отношения се развиват динамично. През изминалата 2011 г. стокообменът възлиза на 6 млрд. щ.д. Според него присъствието на необятния руски пазар е гаранция за успешен бизнес.

Зам.-председателят на Държавната регистрационна палата Владимир Воробьев представи дейността на организацията, която представлява. Тя се занимава и с регистриране на руските инвестиции в чужбина, водене на регистър на договорите за осъществяване на международни и външноикономически връзки, сключени от органите на Руската федерация, оказване на съдействие по персоналната акредитация и визова поддръжка на акредитираните сътрудници на представителствата и филиалите на чуждестранни юридически лица (виж презентация тук).

Към момента само 6 български фирми имат регистриран филиал в Русия, а 76 – търговски представителства. Относно процеса на регистрация участниците бяха информирани, че тя се извършва за срок от 30 дни. В момента се разработва електронно подаване и обработка на документите.

При интерес от български компании за процедурата на регистрация, повече информация може да бъде намерена на www.palata.ru , както и в БТПП, Търговски регистър, тел.: 02 8117 476.

В края на семинара, съгласно договора за сътрудничество между БТПП и Регистрационната палата, бе планирано подобно събитие в Москва през есента на т. г.

НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия за промените в Закона за Сребърния фонд
Преди да се приемат от правителството, промените ще се разгледат и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество Още
Как да открием търговско представителство в Руската федерация
На семинар в БТПП бе представена информация от "първа ръка” по темата Още
Търговията ни с Хонконг отбелязва положителна тенденция
Български фирми търсят силни и стабилни партньори от Хонконг Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен форум "Латинска Америка - Централна и Източна Европа" във Виена
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на закон за изменение и допълнение на Търговския закон
Предлага се вземанията на работниците да се поставят на първо място в реда на кредиторите след откриване на процедура по несъстоятелност Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Международният стандарт ISO 26000 – вече на български език
Стандартът разглежда принципите на социалната отговорност и дава указания за нейното практическо прилагане в организациите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент провежда изслушване за обществените поръчки
По оценки на ЕК доставките на стоки и услуги по процедурите за обществени поръчки генерират около 18% от брутния вътрешен продукт на ЕС Още