Брой 11 (16), 17-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за участие в семинар „Как да правим бизнес в Китай - предизвикателства и възможности за МСП”

БТПП и Европейският център за подпомагане на малки и средни предприятия в Китай организират семинар на тема „Как да правим бизнес в Китай: предизвикателства и възможности за МСП”. Семинарът ще се проведе на 26 януари 2012 г. от 9.30 ч. в Палатата.

По време на семинара ще бъдат обсъдени следните теми: основни характеристики на китайския пазар, бариери при навлизане, изисквания за внос, поведение на потребителите, защита на интелектуалната собственост, специфични характеристики на секторите хранително-вкусова промишленост и зелени технологии и др. Лектор на семинара е Дейвид Лаворел, директор на Европейския център за подпомагане на малки и средни предприятия в Пекин.

Китайският пазар бележи стабилен растеж през последните години, като средният годишен ръст на БВП е около 10% през последните 5 години. Основните причини за този растеж са стабилен търговски баланс, нарастване на преките чуждестранни инвестиции и урбанизацията на китайското население, която води до по-голям разполагаем доход и по-високо потребление. Присъединяването на Китай към Световната търговска организация също е фактор за увеличаване на бизнес възможностите за МСП от Европейския съюз в Китай.

През първата част на семинара ще бъде направена презентация относно възможностите за българските малки и средни предприятия за навлизане на китайския пазар, а през втората част има възможност за индивидуални консултации. Максималната продължителност на една индивидуална консултация е 30 минути.

Фирмите, които желаят да участват, е необходимо да изпратят попълнена регистрационна форма на e-mail: k.trendafilova@bcci.bg или факс: 02/987 32 09 до 25 януари. Събитието е с такса участие – 72 лв., вкл. ДДС. Фирмите, изпратили потвърждение и заплатили до 20 януари 2012 г., получават 10% отстъпка.

За контакти и допълнителна информация дирекция „Международно сътрудничество и международни организации”, Калина Трендафилова тел.: 02/811 74 97, Габриела Димитрова, тел.: 02/811 7489.

НОВИНИ ОТ БТПП
Съвет GS1 България към БТПП ще черпи от опита на Австрия в радиочестотната идентификация
В рамките на програмата за менторство представители на GS1 България са на посещение в GS1 Австрия. Още
Социалните партньори поискаха среща с министър-председателя по реформата в пенсионното осигуряване
Подготвени са общи предложения за: стабилизиране на осигурителната система, подобряване контрола и развитието на пенсионната система Още
Покана за участие в семинар „Как да правим бизнес в Китай - предизвикателства и възможности за МСП”
Семинарът ще се проведе на 26 януари 2012 г. в БТПП Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Наредба за пренасянето през границата на страната на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни
Документът е публикуван на портала за обществени консултации Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нова услуга за Интрастат операторите
В актуализиран регистър лица, извършващи вътрешнообщностна търговия, ще могат да проверяват задълженията си по система Интрастат Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП