Брой 77 (82), 20-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП: Насърчително за инвеститорите действат успешните практики на досегашните компании


Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в конференцията „Да изградим промяната - България: инфраструктура и проекти за растяща икономика на страната", организирана от Конфиндустрия България (асоциация на италианските компании в България).

Темата за промяна в инфраструктурата за растяща икономика на страната е важна и затова се подкрепя от БТПП. Най-насърчително за инвеститорите действат успешните практики на досегашните компании, а ние знаем, че някои от италианските компании в България разширяват своите инвестиции, което е сигурен сигнал за удовлетвореност от завоювани позиции – сподели Цветан Симеонов.

Пътни, железопътни и летищни инфраструктури, развитие на българската част на река Дунав, модернизация на региона чрез разработване на ефективна система за управление на отпадъците и водите, са само част от стратегическите сектори, в които страната ни се надява да привлече италиански инвестиции.

Заслужава да се отбележи изказването на Антонио Канциян – член на Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм, който се застъпи за нов подход при подготовката на проекти и въобще при реализирането на обществени поръчки. Планирането в тези случаи трябва да бъде подлагано на изключително внимателна оценка за цената, сроковете и ясни отговорности за страните, за да не се стига до многократно отлагане и оскъпяване на инфраструктурни проекти. Евродепутатът се застъпи за привличане на инвестиции с продължаващ мултиплициращ ефект за страните-членки. Кризата е в такива размери, че Европа се нуждае от проект равностоен по размерите си на плана Маршал (известен официално като Програма за възстановяване на Европа след Втората световна война). Правителствата час по-скоро трябва да набележат спешни мерки, ако искаме да излезем от застоя – каза Антонио Канциян.

„Тази година е важна за всички предприемачи, които искат да се справят с кризата, а днешното събитие е доказателство за вярата на италианските предприемачи в потенциала на България", каза Н. Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия у нас. Той подчерта, че италианците осъзнават предизвикателствата в инфраструктурния сектор в България, но са готови да сътрудничат на българите за преобразяването на страната.

В конференцията участваха над 100 български и италиански компании. Те имаха възможност да разговарят и с представители на различни държавни институции за важните за страната предстоящи инфраструктурни проекти.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Насърчително за инвеститорите действат успешните практики на досегашните компании
Страната ни се надява да привлече италиански инвестиции в стратегически сектори Още
Председателят на търговската палата на Карачаево – Черкезия посети БТПП
В Карачаево – Черкезия проявяват интерес към техника и технологии за обработка на кожи, хранителни продукти и недвижими имоти на българското Черноморие Още
БТПП организира търговско изложение „Дом – Градина – Хоби”
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПАЗАР НА ТРУДА
Безработни лица ще стартират свой бизнес до 20 000 лв. чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”
Проектните предложения могат да се подават от кандидатите от 7 май до 31 май 2012 г. в Бюрата по труда Още
ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ТЕХНОЛОГИИ
HP откри уникален команден център у нас
В центъра, който ще управлява критични процеси, ще работят 150 български специалисти Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент се противопостави на отпадането на данъчните облекчения за дизела
EК предвиждаше данъчните предимства, които има дизелът в много държави, да отпаднат Още