Брой 250 (255), 21-12-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Осма среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България

В БТПП се проведе Осма среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати. Представена беше стартиралата наскоро безплатна услуга на БТПП. Беата Папазова, съветник Европейска  интеграция и  проекти в БТПП, представи параметрите на услугата, която се предоставя по линия на проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Целта на услугата е да даде безплатна информация на заинтересованите, предоставяна от най-добрите специалисти. Повече информация може да се намери на  www.vsa.bcci.bg

Олга Чугунска, икономически анализатор в БТПП, представи проучване на бизнес климата за 2013 г., изготвено по линия на  Европалати със съдействието на Палатата. В раздела за България в проучването са участвали повече от 630 български фирми. Прогнозните икономическите показатели за България показват:

  • Дестабилизиращият ефект върху фирмите от продължителния период на икономически сътресения ще продължи да доминира и през 2013 г. 
  • Резултатите показват, че бизнес климатът е на историческия минимум за 2013 г., но от друга страна са налице относително благоприятни стойности за някои други показатели. Признаците за бързо възстановяване не са много, като впечатлението е, че 2013 г. се очаква да бъде още една трудна година за Европа.
  • Икономическите перспективи за продажбите на чужди пазари са ключов фактор за растеж пред европейските страни, като по този индикатор се регистрира най-голям оптимизъм за 2013 г. в страните членки на ЕС. 

В края на срещата председателят на БТПП сподели, че Палатата ще продължи и през 2013 г. да полага усилия за поддържане на връзката между смесените и чуждестранни палати и ще насърчава техните предложения и инициативи.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ПАЛАТАТА
В навечерието на Рождество Христово…
НОВИНИ ОТ БТПП
Осма среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България
Палатата ще продължи и през 2013 г. да подпомага инициативите на Клуба Още
Номинираният за посланик на България в Държавата Израел гостува в Палатата
През следващата година ще бъде отбелязана 70-годишнината от спасяването на евреите Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Обявена е процедура „Развитие на приложните изследвания в изследователските организации в България”
Крайният срок за подаване на проектни предложения е 15.03.2013 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Влизат в сила разпоредбите на ЕС за независещо от пола ценообразуване в застрахователния сектор
Това означава, че цените на застраховките биха могли да се покачат или да паднат в краткосрочен план за някои категории клиенти Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Холдингов фонд “JESSICA” за България обявява конкурс за независими експерти