Брой 216 (221), 06-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП отбеляза 200 години от основаването на първото сдружение на търговците в България

Вярна на своята мисия да утвърждава традициите и да насочва вниманието на обществото към най-доброто в търговията и индустрията, БТПП, в партньорство със заинтересовани организации и фирми, отбеляза 200 години от основаването на най-старото известно търговско сдружение - Софийското браншово търговско-бакалско сдружение „Свети Три светители".

За честването Палатата подготви специално юбилейно издание, което отваря забравените архиви и представя документи и факти от основаването на сдружението през 1812 г., първите стъпки и утвърдаването в обществото, ролята на гилдията на търговците в процеса на икономическото изграждане на страната ни – преди и след Освобождението. 

Тържествената сесия по повод юбилея събра в БТПП представители на правителството, браншови организации и фирми. Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри събитието и отбеляза амбицията на Палатата да отдаде признателност на софийските търговци-бакали, "тези мълчаливи герои на нашия стопански фронт", които са поставили основите на една динамична стопанска история, с примери на морал, стопанска мъдрост, патриотизъм и национално отговорно поведение.

Зам.-министърът на на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова говори за влиянието, което бакалското движение е имало върху развитието на обществено-икономическия живот в страната още преди Освобождението. ,,Днес, два века по-късно създаваме среда за инвестиции с по-малко бюрокрация,  лесни и прозрачни процедури за бизнеса, ефективно управление в полза на предприемачите. Бях много изненадата, че такова сдружение се е запазило през годините. Поклон пред тях, поклон и пред вас, които сте обречени да продължавате развитието“, каза Харитонова.

Получени бяха поздравителни адреси от Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика, Вежди Рашидов – министър на културата, и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Сред официални гости бяха  Камелия Лозанова – изп. директор на Агенция по заетостта,  Юлиян Митев – изп. директор на Агенция по вписванията, Борислав Стефанов – изп. директор на Българска агенция за инвестиции, Емилиян Абаджиев - управител на Метро Кеш енд Кери и председател на Сдружение за модерна търговия, зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Доц. д-р Лиляна Велева – ръководител секция „Стопанска история” към Катедра „Политическа икономия” в УНСС, представи Юбилейното издание.

Цвета Братанова, главен експерт в Съвет GS1 България, представи 2 теми: „Търговските вериги – двигател на модерната търговия“ и „Стандартите GS1 в системите за проследяване на стоковите потоци”.

Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, презентира „Революцията на мрежите и Еcomgrid”.

Копие на иконата "Свети Три светители - великите архиереи Василий Великий, Григорий Богослов и Йоан Златоуст", бе осветено от Ставр. Ик. Мина Иванов Минчев от Катедрален храм „Св. Неделя”. Софийските търговци-бакали са избрали през 1812 г. Светите Три светители за свои "небесни покровители".

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП отбеляза 200 години от основаването на първото сдружение на търговците в България
Целта е да се оцени значимата роля на гилдията на търговците в обществото и важното й място в процеса на икономическото изграждане Още
Йорданска бизнес делегация е на посещение у нас
Интересите на йорданските предприемачи са насочени към възможностите на българската хранително-вкусова промишленост Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Търсят се български партньори за участие в проекти с научно-развоен фокус по рамковите програми на ЕС
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира набирането на проекти по Национална програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” за 2013 г.
Проекти се приемат в бюрата по труда в страната от 5 до 16 ноември Още
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Концепция за електронното правосъдие
Предвижда се поетапното въвеждане на електронното правосъдие в срок от 3 г., след приемане на съответните нормативни актове Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Общият процент на грешки при разходването на средствата на ЕС е под 4% за трета поредна година, според годишния доклад на Сметната палата
Процентът на грешките в селското стопанство е отбелязал увеличение в сравнение с 2010 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Регионална енергийна конференция: "Енергийно развитие в променящия се свят"