Брой 26 (283), 06-02-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможностите за бизнес в Индонезия бяха представени в Палатата


Посолството на Република Индонезия в София и БТПП организираха презентация за актуалния бизнес климат в Индонезия.

Н. Пр. Бунян Саптомо, посланик на Индонезия в София, представи напредъка в икономическото развитие на най-голямата островна държава в света, с около 240 млн. жители. Индонезия е твърде далеч от България, но днес разстоянията не са пречка за развиване на икономическо и търговско сътрудничество, изтъкна посланик Саптомо. Той очерта главните предпоставки за инвестиции в страната - стабилният икономически растеж от 6% годишно, значителният брой на МСП, стратегическото географско положение, свободната обмяна на чужда валута, нарастващата средната класа. Силно развити отрасли са селското стопанство и  добивът на полезни изкопаеми. Страната е на първо място в света по производство на палмово масло и на второ по производство на алуминий и какао. Сред основните експортни стоки са текстил, електроника, каучук и палмово масло.

Голяма част от приходите в националната икономика на Индонезия идват от туристически услуги. Развива се успешно познавателен, културен, шопинг, спа, спортен (голф и сърф) туризъм.

С цел запознаване с икономическите и търговски практики на страната, Посолството на Република Индонезия направи предложение българска бизнес делегация да посети Индонезия по време на търговското изложение в Джакарта (16 – 20 октомври 2013 г.). Посолството ще организира пътуването в периода 14 - 18 октомври, като на първите 10 фирми, заявили участие до 1 август т.г., ще бъдат осигурени безплатно 3 нощувки в 4-звездни хотели, както и вътрешен транспорт.

Посланикът отправи покана към всички участници в срещата да посетят индонезийския щанд по време на изложението „Ваканция и СПА“ в Интер Експо Център – София (14 -16 февруари).

Зададени бяха многобройни конкретни въпроси към служителите на Посолството. Над 25 български фирми взеха участие в събитието и споделиха своите бизнес планове и интереси за сътрудничество с Индонезия.

Презентация за Индонезия - ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможностите за бизнес в Индонезия бяха представени в Палатата
Очаква се българска бизнес делегация да посети Индонезия през октомври Още
Семинар „Как да реализираме инвестиционните си намерения чрез грантова схема „Енергийна ефективност и зелена икономика”
Целта на семинара е да предостави консултантска подкрепа на микро, малки и средни предприятия при кандидатстване за безвъзмездна помощ по схемата Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Завод за хартия Белово получи правото за ползване на екомаркировката на ЕС
Това е първата организация в страната, на която се присъжда правото за ползване на екомаркировката Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Правителството прие Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване
Стратегията има за цел подобряване качеството на живот на уязвимите групи в българското общество.... Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
ПМС за изменения и допълнения на 6 наредби, приети на основание чл. 31, ал. 1 от Закона за техническите изисквания към продуктите
Измененията и допълненията са предложени за обществени консултации Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Данък с отстъпка се плаща до 11 февруари
Без отстъпка от 5%, ако авансовият данък не е внесен през 2012 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
REACH: Химикалите в Европа са по-безопасни отпреди
Тази тенденция се очаква да продължи, тъй като индустрията постоянно работи за намирането на заместители на най-опасните химикали Още