Брой 228 (233), 22-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Компании от Испания обсъждат с българските власти въпроси на инфраструктурата, селското стопанство и транспорта


БТПП бе домакин на посещението на делегация от Испанската конфедерация на фирмените сдружения (CEOE) - единствената организация на работодателите в Испания. Представители на испански фирми от секторите земеделие, воден сектор, строителство и инженерна дейност се срещнаха с представители на държавната администрация и местната власт.

Целта на тази прагматична, техническа и институционална среща бе да се улеснят преките двустранни контакти и взаимното опознаване; да се насърчат постоянния диалог и обмяната на опит, да бъдат обсъдени различни форми на сътрудничество и да бъдат открити възможности за бъдещо партньорство по съвместни инициативи в сектори от интерес и за двете страни.

Програмата включваше 3 последователни панела. Първият, посветен на икономиката, бизнес средата и инвестиционния климат в България, беше открит от Рафаел Катала, държавен секретар от Министерството на благоустройството. Той изрази своята готовност да сподели опита си в обединяването на усилията на Испания и България за създаването на по-добро бъдеще, като определи страната ни като надежден партньор и добро място за инвестиции.

Посланикът на Испания Н.Пр. Хосе Луис Тапиа приветства участниците и изрази надеждата, че големият интерес от испанска страна ще се материализира в добро бизнес сътрудничество. Заместник-председателят на Испанската конфедерация на фирмените сдружения Хуан Ласкано изрази своята благодарност за организирането и провеждането на срещата.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че Испания е един сериозен търговски партньор. Нейният потенциал и стабилни връзки със страните от Южна Америка я правят изключително важна за доброто присъствие на страната ни в този регион. Симеонов акцентира на икономическата стабилност и благоприятния инвестиционен климат в България, като отбеляза, че в сравнение с Испания страна ни е засегната в по-ниска степен от икономическата криза. Председателят на БТПП заяви готовност за всестранна подкрепа в развитието на бизнес отношенията между България и Испания, посредством съвети и консултации при избор на регион за инвестиции или решаване на търговски спорове.

Вторият панел включваше презентации и кръгли маси. Четири министерства – на регионалното развитие и благоустройството; на околната среда и водите; на земеделието и храните и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представиха секторните си политики и потенциалните сфери за сътрудничество.

В третия панел испанските фирми имаха възможност да се срещнат с представители на местната власт. Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, представи важни проекти в София в сферата на инфраструктура, управлението на отпадъците, водния цикъл и транспорта, като открои изградената втора линия от метрото и направената първата копка на третата линия, която ще свърза бул. „Цариградско шосе” с Аерогарата. Представени бяха и общините Варна, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен и Шумен.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Банките трябва да бъдат привлечени в процедурите по усвояване на еврофондовете
На конференция бе обсъдена конкурентоспособността на България през призмата на банковата система Още
Компании от Испания обсъждат с българските власти въпроси на инфраструктурата, селското стопанство и транспорта
Делегацията е от Испанската конфедерация на фирмените сдружения – партньор на БТПП Още
Продължава партньорството между Столична община и БТПП
Палатата подкрепя инициативата на Столична община „София – Европейска столица на културата 2019 г.” Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Индекси на оборота в услугите през третото тримесечие на 2012 г.
Оборотите в транспорта и съобщенията се свиват, трудовите посредници са в подем Още
ЕКОЛОГИЯ, СО2
Приета е наредба за критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса
Разработването й е свързано с поетите ангажименти на страната да се постигне намаляване на емисиите на парникови газове от целия жизнен цикъл на доставените горива и енергия Още
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди в България
Целта е намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Ирак иска да купува пшеница, олио и месо от България
Подготвя се дългосрочно търговско споразумение за износ на слънчогледово олио за Ирак на стойност 100 млн. евро Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент настоява за строги правила за добива на шистов газ в Европа
Всяка страна членка има правото сама да реши дали да добива шистов газ Още