Брой 81 (338), 24-04-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

ГЕРБ представи акцентите от политическата си програма пред работодателски и синдикални организации


Представители на ГЕРБ, сред които министри и зам.-министри от кабинета Борисов, представиха пред работодателските организации и синдикатите акцентите от политическата си програма. В срещата, която се състоя в гранд хотел София, от страна на БТПП участваха Васил Тодоров - главен секретар на БТПП, Лъчезар Искров - член на ИС и на УС на БТПП, и Янчо Янев - член на УС на БТПП и председател на Хасковската търговско-промишлена палата.

В дискусията бившият икономически министър Делян Добрев категорично заяви, че основни акценти в програмата а ГЕРБ за следващ мандат са увеличаване на заетостта и на доходите. За постигане на това единственият начин е икономическият растеж, подчерта той и добави, че истинският начин да се стимулира икономиката е да се привличат повече вътрешни и външни инвестиции, както и да се оказва подкрепа на предприятията-износители. 

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров акцентира пред представителите на ГЕРБ върху отрицателните последици от промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, приети при управлението на ГЕРБ, вследствие на които сега тристранното сътрудничество реално е напълно блокирано.  Той отбеляза, че това ще е един от въпросите, с който представителите на ГЕРБ ще трябва да се занимаят, в случай че станат част от следващия парламент. Отношение по темата взе бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов, който категорично заяви, че за представителите на ГЕРБ тристранният диалог е много важен, и изрази готовност да преразгледат отново своята позиция по промените в този закон. 

В хода на дискусията Васил Тодоров посочи корупцията като значим проблем за бизнеса, базирайки се на допитване на БТПП до фирмите. Той уточни, че корупцията е проблем за близо 80% от анкетираните и подчерта, че това е въпрос, който особено притеснява чуждестранните инвеститори. 

По отношение на обществените поръчки главният секретар на БТПП отбеляза, че е необходима пълна публичност на документацията и коментира, че достъпността й по електронен път ще обезпечи обществен контрол, което е предпоставка за намаляване на корупционните практики.

Васил Тодоров изтъкна важността на трансфера на технологии като инструмент за повишаване на  технологичното равнище на икономиката и предложи да се предвидят възможности за създаване на центрове за технологичен трансфер с повече функции, които да се финансират от европейските фондове.

От БТПП беше изразено съгласие с вижданията на ГЕРБ, че трябва да се запази валутният борд до влизането на страната в Еврозоната и данъчните ставки, както и да се въведе и развие електронно управление. За БТПП е важен въпросът за приемане на общ Закон за браншовите организации и припомни, че в това отношение обещанията на ГЕРБ са останали неизпълнени.

НОВИНИ ОТ БТПП
ГЕРБ представи акцентите от политическата си програма пред работодателски и синдикални организации
От страна на БТПП бе поставен въпросът за отрицателните последици от промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Семинар на тема „Конфликтът при съчетаването на семейния и професионалния живот“
Организатор е Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международното изложение за информационни технологии COMPUTEX Taipei
Представителството на TAITRA в България сформира група за посещение на изложението и предлага поемане на разходите за хотелско настаняване 2 нощувки Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Над 2 млн. лв. за подобряване на условията на труд в предприятията през 2013 г.
Те ще бъдат насочени към повишаване качеството на работните места, превенция на работниците и служителите и намаляване на професионалните и здравните рискове Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Борба с данъчните измами: ЕК създава платформа за добро управление в областта на данъчното облагане
Чрез нея ще се следи напредъкът, постигнат от държавите членки при решаването на проблеми като агресивното данъчно планиране и данъчните убежища Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес сътрудничество от EEN
Българо-холандска търговско-промишлена палата предлага безплатно публикуване на оферти от български фирми