Брой 215 (220), 05-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП подкрепя алтернативните способи за разрешаване на спорове и в частност медиацията


Професионалната асоциация на медиаторите в България (ПАМБ) в сътрудничество с Интегриерте Медасион Германия (Integrierte Mediation) и Европейската асоциация на съдиите за медиация (GEMME), организираха на 1 и 2 ноември Международна конференция за трансгранична медиация в София.

Конференцията представлява интерес за Българската търговско-промишлена палата, като пионер в развитието на медиацията у нас и като институция с традиции в областта на прилагането на алтернативни способи за решаване на спорове. От 2005 г. действа Център за медиация при БТПП. 

В рамките на конференцията БТПП използва възможността за обмен на опит и добри практики. Палатата популяризира сред своите членове, бизнес средите и обществеността предимствата на медиацията като ефективен, бърз и икономичен извънсъдебен способ за разрешаване на спорове.

Конференцията се организира в рамките на проект «Европейска мрежа на медиатори за разрешаване на трансгранични спорове», финансиран от Европейската комисия.

В рамките на конференцията широк кръг професионалисти: съдии, медиатори, преподаватели, бизнесмени и политици, представиха възможностите за трансгранична медиация при търговски, семейни, междукултурни и други спорове; спорове в областта на интелектуалната собственост; нови подходи за решаване на спорове, в това число възстановително правосъдие и он-лайн медиация.  

Лекторите са изтъкнати специалисти от България и Европа, с опит в областта на медиацията: Диана Уолис – бивш заместник-председател на Европейския парламент и от Международния институт по медиация; Алес Залар – бивш министър на правосъдието, Словения; Средан Симак – съдия, председател на Хърватската асоциация на медиаторите; Драгос Калин – съдия, апелативн съд – Букурещ, Румъния; Роберта Регацони от Търговска камара – Милано, Арбитражна камара – Милано, Италия; Свилена Димитрова – ПАМБ; проф. Добринка Чанкова – Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград.

Развитието на алтернативните способи за разрешаване на спорове и в частност на медиацията представлява трайна европейска политика, получила приоритетно място в програма „Основни права и правосъдие” на Европейската комисия. За съдебната система това означава прилагане на европейски стандарти в правораздаването; за бизнеса – благоприятна среда за развитие чрез разширени възможности за преодоляване на противоречията и изгодно сътрудничество; за гражданското общество – подобрен достъп до правосъдие и стъпка напред в постигането на демократичните ценности на Европа 2020.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Стартира проект MILD HOME с участието на БТПП
Проектът e ориентиран към изграждане на еко селища - енергийно независими, с нулеви емисии и екологично управление на отпадъците Още
БТПП подкрепя алтернативните способи за разрешаване на спорове и в частност медиацията
От 2005 г. към Палатата действа Център за медиация Още
Среща с председателя на Британо-българската търговска палата
НОВИНИ ОТ РТПП/К
Мобилна лаборатория за изследване на качеството и безопасността на текстилните продукти представят в Русе
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Испанска фирма търси партньори за изграждане на мощности за производство на пелети от иглолистна дървесина в България
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Проект на актуализирана стратегия по заетостта на Република България 2012 - 2020
Целта е подобряването на функционирането на пазара на труда и увеличаване на инвестициите в човешките ресурси Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Наблюдение на работната сила, трето тримесечие на 2012 г.
По данни на НСИ за последното тримесечие коефициентът на безработица е 11,5% Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Ефективни ли са европейските фондове?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес конференция "България - Силициевата долина на Балканите"