Брой 188 (948), 30-09-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Производствените цени ускоряват спада си през август


Спадът на производствените цени на вътрешния пазар се ускорява, показват публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ). През август те са с 1.3% под равнището си от предходния месец докато през юли поевтиняването на месечна база беше с 0.5 на сто. На годишна база спадът е още по-видим - спрямо август 2014 г. той е с 1.8 процента.

Спрямо юли на вътрешния пазар цените в добивната промишленост се свиват с 5.3 на сто, в преработващата промишленост - с 1.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%.

За година общият индекс на производствените цени (за вътрешния и международния пазар) спада с 2.9 на сто. Това се дължи в най-голяма степен на поевтиняването с 4.6% спрямо август миналата година в преработващата промишленост. При производството на основни метали спадът е с 4.2 на сто за година. Ръст има при производството на превозни средства, без автомобили - с 6.6%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.5%, и при производството на химични продукти - с 5%.

На месечна база общият индекс на цените също се понижава - с 1.9 на сто спрямо юли като в добивната промишленост спадът е с 2.6 на сто, в преработващата - с 2.4 процента, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 5.5%, и при производството на химични продукти - с 0.7%. В обратната посока са се придвижили цените при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.8%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.2%.

В преработващата промишленост спадът на цените на производител през август е с 4.6% спрямо август 2014 година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 4.2%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.7%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.5%. Увеличение отново има при производството на превозни средства, без автомобили - с 6.6%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.5%, и при производството на химични продукти - с 5.0%.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на работодателските организации с главния прокурор
Внесени бяха сигнали за нередности в системата на енергетиката Още
Делегация от федерална провинция Саксония-Анхалт на посещение в БТПП
Над 60 срещи осъществиха представителите на немски фирми и клъстери с български партньори Още
Семинар „Браншова компетентност, иновации и глобални стандарти – правилната рецепта за успех!“, 15 октомври, Велико Търново
За фирми от хранително-вкусовата промишленост Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Производствените цени ускоряват спада си през август
За година общият индекс на производствените цени (за вътрешния и международния пазар) спада с 2.9 на сто Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Предлага се регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел да се извършва в Агенцията по вписванията
Процесът на пререгистрация - освободен от държавни такси Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Предложение на ЕК за текст относно инвестиционната защита в Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ
Един от най-спорните въпроси в ТТИП е включването на механизъм за разрешаването на спорове между инвеститор и държава Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен семинар на тема „Финансовите инструменти по европейските структурни и инвестиционни фондове“
София, 6 октомври 2015 г., „София Хотел Балкан" Още