Брой 108 (868), 09-06-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Износът на България нараства с 12.8% за периода януари - април 2015


От началото на годината до края на април от България са изнесени стоки за 14.6 млрд. лв., което е с 12.8% повече, отколкото през същите месеци на 2014 г., съобщи днес Националният статистически институт. 

Увеличението само за април е със същия процент, а стойността на износа през месеца е 3.9 млрд. лв. 

За първите четири месеца на годината в страната са внесени стоки за 16.8 млрд. лв. или с 5.2% повече, отколкото преди година. През април общият внос нараства с 4.9% до 4.5 млрд. лв. 

Износът за трети страни до април нараства с 13.8% до 5.4 млрд. лв. Над половината е за Турция, Китай, Сърбия, Сингапур, САЩ и Русия. Сред основните търговски партньори най-голям е спадът на износа към Русия - с 30 на сто, а към Сингапур - с 14.7 на сто. Износът за Китай остава практически на миналогодишното си ниво, стойността на изнесеното в Сърбия нараства с 36.8%, за САЩ - с една четвърт, за Турция - с над една пета.  

През април 2015 г. износът на България за трети страни се увеличава с 12.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.5 млрд. лeвa.

Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2015 г. се увеличава с 1.3% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 6.2 млрд. лeвa.  Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация (спад от 6.9% спрямо първите четири месеца на 2014 г.), Турция (спад с 4.5%), Китай (+28%) и Украйна (спад с 28.3%). 

През април 2015 г. вносът на България от трети страни намалява с 0.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.7 млрд. лeвa.

Днес НСИ разпространи и данните за търговията с ЕС за първото тримесечие. Експортът за тези държави отчита ръст от 12% спрямо първите три месеца на миналата година.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират почти 70% от износа за страните-членки. Само за март експортът отчита увеличение от 11,3% спрямо същия месец на 2014 г. и достига размер от 2,4 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС от началото на януари до края на март също е нараснал със 7,2% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 7,8 млрд. лв. Най-голям е размерът на импорта от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

За третия месец на годината вносът е с ръст от 14,4% и възлиза на 2,9 млрд. лв. От националната статистика отчитат отрицателно външнотърговско салдо на стойност 938 млн. лв.

Данните за първите три месеца на 2015 г. показват най-голям ръст на изнесените за ЕС стоки в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (с 45%) и „Необработени материали, негодни за консумация” (с 44%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (с 23,7%).

По отношение на вноса най-сериозно увеличение има в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (с 22 на сто) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (с 14,8 на сто). От друга страна най-голямо намаление има в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (с 36,3 на сто). 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия на тема: „Пазар на труда в България, тенденции за търсене на работна сила”
В рамките на проект „Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики” Още
Търговският представител на Кралство Тайланд посети БТПП
Тайландските предприемачи не са добре информирани за бизнес възможностите в България Още
Покана за участие в Българо-португалски бизнес форум
16 юни от 10 часа в София Хотел Балкан Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Икономистите на БАН: Слабо въздействие на еврофондовете върху българската икономика
Ефектите от финансиране на заетостта у нас с евросредства са временни и частични, се посочва в доклад Още
Износът на България нараства с 12.8% за периода януари - април 2015
Стойността на екпорта за Сърбия нараства с 37%, за САЩ - с 25% Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Открит е постоянен български павилион в център за вносни стоки в Нинбо, Китай
Потенциални партньори могат да видят и дегустират стоките, които след това се поръчват по електронен път Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Бизнес климат в Кралство Камбоджа
Анализ на пазара, маркетинг и стратегия, регистрация на фирма ... Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национален дискусионен форум: Либерализацията на енергийния пазар
23 юни 2015 г., София, хотел „Св.София“ Още
Кръгла маса „Младежката заетост – предизвикателства и решения“
29 юни 2015 г., от 9.00 часа, в зала „Средец“ на София хотел Балкан Още