Назад

Обучение в областта на дигиталния маркетинг се проведе в Ямбол по проект „WINEBIZZ“

Ямболската търговско-промишлена палата, в партньорство с  Център за подпомагане на инвестициите, Армения изпълняват проект „WINEBIZZ - насърчаване на търговските взаимоотношения и сътрудничество в лозаро-винарския сектор между български и арменски фирми и бизнес подпомагащи организации”, с подкрепата на проект EU4Business: Connecting Companies, който се управлява от EUROCHAMBRES и се финансира по инициативата EU4Business на Европейския съюз.

Проектът има за цел да улесни търговията между Европейския съюз и страните от Източното партньорство, в лозаро-винарския сектор, да подобри конкурентоспособността на сектора и да даде възможност за установяване на партньорства между българския и арменския бизнес от лозаро-винарската индустрия.

В периода 17-21 септември 2022 г. се реализира последното физическо събитие по проекта, а именно обучение, с цел повишаване на капацитета на представители на бизнес подпомагащи организации от Армения, които впоследствие да предоставят по-добри услуги на своите клиенти – фирми от винения сектор.                    

Обучението се проведе в Ямбол, в рамките на два дни - 18 и 19 септември, и включи 4 представители от Армения, които работят предимно в неправителствени организации, подпомагащи малки и средни предприятия, които имат амбициите да реализират продукцията си извън рамките на Армения. Темите на обучението бяха свързани с предоставяне на по-добри услуги за участие на МСП в международни панаири и изложения и „Дигитално присъствие на МСП и развитие на електронната търговия”. Участниците в обучението останаха доволни от получените нови знания. Обучението бе интерактивно, включващо въпроси и отговори и дискусии по темите.

В следващите дни програмата на посещението включи организирани срещи с 2 неправителствени организации и една община от България, които представиха своя опит в работата с фирми от лозаро-винарския сектор и видовете услуги, които им предлагат. Срещи се проведоха с Бургаската търговско-промишлена палата, Местна Инициативна Група - Тунджа и Община Тунджа. Срещите бяха полезни за всички участници, като се поставиха основите на партньорства, с цел засилване на търговския обмен между български и арменски фирми от винения сектор.

Организирани бяха и две проучвателни визити до винарни от региона на Ямбол, които търгуват добре на международния и европейския пазар. Те споделиха с арменската делегация как са успели да се наложат на тези пазари, какви са рисковете и ползите от това.

Посещението на арменската делегация приключи с официална среща с Н. Пр. Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България. По време на срещата се подчерта подкрепата за развиването и създаването на устойчиви двустранни взаимоотношения между България и Армения в областта на бизнеса, образованието и културата. През 2022 г. се отбелязва  30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Армения и България.