Назад

Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26)


Великобритания ще бъде домакин на 26-тата Конференция на ООН за климатичните промени (COP26), която ще се състои в Глазгоу между 31 октомври и 12 ноември. Срещата бе отложена с една година заради пандемията от COVID-19. Някои страни обаче не са предложили по-амбициозни цели, а анализът на вече предложените мерки показва, че те са недостатъчни за овладяване на глобалното затопляне.

Решаващата конференция за климатичните промени трябва да включи 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC), 16-ата среща на страните по Протокола от Киото (CMP16) и Третата среща на страните по Парижкото споразумение (CMA3).

Споразумението за климата от Париж от 2015 г. е насочено към овладяване на глобалното затопляне в рамките на под 2°C и полагането на усилия за ограничаване на ръста на световните температури до 1,5°C, за да бъдат избегнати най-лошите последствия от промените в климата. Споразумението е подписано от 194 страни и от Европейския съюз. Всички страни от ЕС също са сред подписалите. Те си координират позициите и формулират общи цели за намаляване на емисиите на ниво ЕС.

Очаква се COP26  да предостави решенията за трансформация и пътната карта за промяна, от която нашата планета се нуждае.

Информация за събитието ТУК