Брой 21 (781), 30-01-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА

Германската икономика в България връчи Годишните си награди


На 29 януари 2014 година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за единадесети път фирми, допринесли през последните дванадесет месеца за развитието на българо-германските икономически отношения. Церемонията се състоя в Софийската опера и балет. Наградата се връчва в три категории и се присъжда за постижения през 2014 г. Общо 30 предприятия бяха номинирани. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели Булпрос Консултинг. Заместник-министърът на икономиката Любен Петров връчи статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Ивайло Славов, Изпълнителен директор на Булпрос Консултинг. Номинациите в категория „Голямо предприятие“ бяха 8. Булпрос Консултинг се развива в сферата на информационните и комуникационните технологии. Около 70 % от приходите на компанията за 2014 г. са генерирани от сделки с над 30 германски фирми. Ръстът в приходите на фирмата през 2014 г. спрямо 2013 г. е 95 %.

Малките и средните предприятия са фактор за успеха на икономиката. На тях до голяма степен се дължи и просперитета на германската икономика. В категория „Малко и средно предприятие“ за Наградата на Германската икономика се съревноваваха 8 компании. Наградата в категория „Малко и средно предприятие“ получи КАН Учтехспорт България. Посланикът на Германия в България Н. Пр. Детлеф Лингеман връчи наградата на Деница Каназирева, Заместник управител на КАН Учтехспорт България. Фирмата произвежда училищна мебел и спортни стоки. От 5 години работи изцяло с машини, произведени в Германия. Общата стойност, на която възлиза оборудването, е 357 900 евро.

Tретата категория акцентира върху общественозначими проекти, при които комерсиалният фактор не е водещ. В т. нар. „отворена категория“ по традиция наградата се присъжда за успешни проекти, иновации, ангажираност в социални дейности. 14 фирми и други организации бяха номинирани. Отличието в „отворената категория“ получи Рефан България. Д-р Рюдигер Хьобен-Щьормер, Президент на ГБИТК връчи наградата на Таня Христозова, Мениджър Международни продажби, Рефан България. Производителят на парфюмерия и козметика Рефан България дари през 2014 г. сума на обща стойност близо 47 000 евро за храни, учебни пособия, за домове за сираци, училища и фондации в подкрепа на спорта и за културни събития.

Победителят във всяка една от категориите беше определен от жури от представители на Посолството на Германия в България, Германската агенция за инвестиции и търговия Germany Trade and Invest, Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България
Камарата на испанската промишленост и търговия в България – домакин на срещата Още
Зам.-председателят на Българска асоциация „Труд, здраве и безопасност“ разговаря с ръководството на Палатата
Дискутирани бяха въпроси, свързани с участие на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания в обществени поръчки Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Германската икономика в България връчи Годишните си награди
Булпрос Консултинг, КАН Учтехспорт България и Рефан България бяха удостоени с Наградата Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Надзорният съвет на НОИ утвърди промени в подзаконови нормативни актове
Основната част от предлаганите промени са във връзка с влезлите в сила от 1 януари 2015 г. изменения и допълнения на КСО Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта набира 30 младежи за професионално обучение в Германия
По специалностите „Бетонно и стоманобетонно строителство” и „Пътно строителство” Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
ЕС подкрепя финансово българската наука
Избрани са 31 проекта от цяла Европа, като сред тях е и на Института по молекулярна биология и биотехнологии в България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Регионален форум по интернет управление и EuroDIG 2015
3-5 юни 2015, София Още