Брой 21 (781), 30-01-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУД И ЗАЕТОСТ

Агенцията по заетостта набира 30 младежи за професионално обучение в Германия


Агенцията по заетостта набира 30 кандидати за платено 3-годишно професионално обучение в германските провинции Хесен и Тюрингия в рамките на програмата „Работата на моя живот” (MobiPro EU). Германският Строителен център за образование и квалификация BiW BAU с партньорството на Камарата на строителите в България планират да обучат по 15 младежи на възраст от 21 до 27 години в специалностите „Бетонно и стоманобетонно строителство” и „Пътно строителство”. 

Програмата „Работата на моя живот” (MobiPro EU) предвижда безплатен интензивен курс по немски език в продължение на 5 месеца (600 часа), който ще се проведе в сградата на Камарата на строителите в България в София. Езиковото обучение, стартиращо в края на месец февруари т.г., ще бъде предоставено от германски езиков център (IZBK), който притежава дългогодишен опит в езиковата подготовка на чужденци.

След езиковия курс, в средата на месец юли, младежите ще заминат за Германия, където започва 6-седмичното им професионално и културно ориентиране. През този период те ще получават стипендия в размер на 818 евро месечно (или 1 227 евро общо). Разходите за път също ще бъдат възстановени.

През месец септември 2015 г. започва същинското обучение, като през първата година обучението на цялата група български младежи ще се извършва от Строителния център за образование и квалификация BiW BAU. Четири дни от седмицата са посветени на практическа подготовка в една от 340-те оборудвани зали за практика на центъра, а един ден - на теоретична подготовка. Успоредно ще се извърши и допълнително задълбочено езиково обучение. Стипендията през първата фаза е 818 евро месечно.

През втората и третата година стажантите ще се обучават на работното си място в обучаващи предприятия със стабилни пазарни позиции. Потенциалните фирми са EUROVIA Verkehrsbau Union (пътно строителство), HERMANNS HTI-Bau (сградно и инфрастуктурно строителство), POSSEHL Spezialbau (пътно строителство и защитни конструкции), STRABAG AG (инфраструктурно строителство), JOH. WACHENFELD (пътно и индустриално строителство) и Ed. ZÜBLIN AG (пътно строителство и изолации).

Месечното възнаграждението за предоставения труд в обучаващите предприятия е 836 евро през втората година и 1 056 евро през третата.

Желаещите да се включат в програмата следва да изпратят автобиографии на английски или немски език на имейл: s.radeva@az.government.bg

Крайният срок за подаване на документи е 11 февруари 2015 г., а интервютата ще се проведат на 12 февруари 2015 г. в сградата на Агенцията по заетостта. 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България
Камарата на испанската промишленост и търговия в България – домакин на срещата Още
Зам.-председателят на Българска асоциация „Труд, здраве и безопасност“ разговаря с ръководството на Палатата
Дискутирани бяха въпроси, свързани с участие на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания в обществени поръчки Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Германската икономика в България връчи Годишните си награди
Булпрос Консултинг, КАН Учтехспорт България и Рефан България бяха удостоени с Наградата Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Надзорният съвет на НОИ утвърди промени в подзаконови нормативни актове
Основната част от предлаганите промени са във връзка с влезлите в сила от 1 януари 2015 г. изменения и допълнения на КСО Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта набира 30 младежи за професионално обучение в Германия
По специалностите „Бетонно и стоманобетонно строителство” и „Пътно строителство” Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
ЕС подкрепя финансово българската наука
Избрани са 31 проекта от цяла Европа, като сред тях е и на Института по молекулярна биология и биотехнологии в България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Регионален форум по интернет управление и EuroDIG 2015
3-5 юни 2015, София Още