Брой 153 (913), 11-08-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

26 млрд. евро и до 363 хил. работни места изгубени всяка година в ЕС заради фалшиви изделия


Производството и разпространението на фалшиви дрехи, обувки и аксесоари (като вратовръзки, шалове, колани и ръкавици) причинява загуби за  26 млрд. евро всяка година на законните предприятия в ЕС.

Ново проучване от Ведомството за хармонизация във вътрешния пазар (OHIM), показва, че продажбата на фалшиви дрехи, обувки и аксесоари в ЕС се равнява на близо 10% от общите продажби в сектора в 28-те държави-членки.

Тези загубени приходи водят до 363 хил. изгубени работни места, тъй като законните производители и търговци произвеждат и продават по-малко оригинални продукти, отколкото биха могли при липса на фалшификации, и затова наемат по-малко работници.

Проучването, публикувано чрез Европейската обсерватория на нарушенията на права върху интелектуална собственост, администрирана от OHIM, оценява също и косвения ефект от търговията с фалшификати.

Ако се вземе предвид и последващият ефект върху доставчиците, законният бизнес в ЕС губи 43.3 млрд. приходи от продажби  и около 518 хил. работни места, заради фалшификацията на продукти. Имайки предвид, че производителите и търговците на фалшификати не плащат данъци, социални осигуровки и ДДС, не се събират над 8 млрд. евро от държавните приходи в целия ЕС.

Президентът на OHIM, Антонио Кампиньош, заяви по този повод: „С този доклад можем количествено да покажем  икономическото въздействие на фалшифицирането и последствията от него по отношение на изгубени приходи и работни места в ЕС в сектора облекло, обувки и аксесоари. Тези резултати не само ще помогнат на политиците в тяхната работа, но ще помогнат и на потребителите да направят по-информиран избор.”

Настоящата студия е част от поредица проучвания на икономическото въздействие на фалшифицирането в редица сектори на територията на ЕС, които ще бъдат проведени през следващите месеци. Първият сектор, който беше разгледан в доклада през март т.г., бе козметика и средства за лична хигиена.

Източник: Патентно ведомство на Р България

НОВИНИ ОТ БТПП
Докога обществото ще плаща вместо тези, които генерират отпадъци?
БТПП няма да подкрепи никакво по-нататъшно отлагане на въвеждането на справедливия законов принцип „замърсителят плаща” Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Съюз на пивоварите: Българинът продължава да избира произведената у нас бира
Членовете на Съюза залагат на иновациите и разширяването на портфолиото си Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие в бизнес делегация до Молдова
Във връзка със Седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Микро и малките фирми отново могат да въвеждат удължено и непълно работно време при нужда
Чрез преходна и заключителна разпоредба в Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, обнародван днес в Държавен вестник Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Внедрена e Митническа информационна система за изнасяне – МИСИ
Икономическите оператори, които имат регистрация за електронно деклариране, не е необходимо да правят нова регистрация Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
Българска банка за развитие бе приета за инвеститор в инициативата SIA на ЕИФ
Инициативата е насочена към публично-частно партньорство за инвестиции в малки и средни предприятия със значимо социално въздействие Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
26 млрд. евро и до 363 хил. работни места изгубени всяка година в ЕС заради фалшиви изделия
Ново проучване от Ведомството за хармонизация във вътрешния пазар (OHIM) Още