Назад

Република Корея празнува 20-та годишнина от сключването на първото споразумение за свободна търговия (FTA) с чужда страна


Посланикът на България в Република Корея Петър Крайчев и ръководителят на СТИВ-Сеул Илия Деков участваха в конференция, посветена на 20-ата годишнина от сключването на първото, под наслов „20 years of FTAs. Koreas strategy in the global trade landscape”.

FTA между Република Корея и ЕС е подписано през 2010 г., а първата подобна договореност на Сеул е сключена с Чили и влиза в сила през 2004 г. Участие в събитието взеха представители на над 40 държави. Домакин бе Министерството на търговията, индустрията и енергетиката, а организатор – Корейската асоциация за международна търговия. Вече две десетилетия Република Корея се стреми да установява взаимноизгодни търговско-икономически отношения със сходномислещи държави посредством споразумения за свободна търговия. Надграждайки тези договорености, Сеул се стреми да развива нови търговски стратегии и политики, които отразяват специфичните особености на средата в глобален план и целят обезпечаването на страната с икономически растеж.

Правят впечатление последователните усилия на Сеул да установи и задържи водещи позиции в ключови сектори на икономиката в глобален мащаб. Все по-често се откроява амбицията на Република Корея да развива и въвежда високи технологии и изкуствен интелект, като гарантира безопасното им използване с вложения в области като киберсигурност и борба с дезинформацията. От разговори с наблюдатели и анализатори разбирам, че този стремеж се обуславя от обезпокоителната демографска статистика и опасенията от недостиг на работна ръка в бъдеще. Надеждите са свързани с това, че високите технологии и изкуственият интелект в някаква степен ще бъдат в състояние да компенсират този дефицит. През 2022 г. Република Корея регистрира най-ниската раждаемост в света с 0,78 раждания на жена от населението. Очакванията са до 2025 г. 20% от населението да бъде над 65 годишна възраст. Прогнозите сочат, че през 2072 г. населението на страната ще достигне до 36,2 милиона души, спад от 30% в сравнение с 51,7 милиона души днес.

В рамките на официалния прием за ръководителите на дипломатически мисии в Сеул благодарих на министъра на търговията Инкьо Чонг за гостоприемството и изразих готовност за задълбочаване на търговско-икономическия обмен между Република България и Република Корея, като откроих подписания неотдавна между двете страни меморандум – през февруари 2024 г. в Абу Даби министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Инкьо Чонг подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в насърчаването на търговията и инвестициите. На документа се гледа като на съдържателен импулс в цялостния процес по разширяване на търговско-икономическите отношения между София и Сеул.

В допълнение, при откриването на конференцията представителят на Министерството на търговията, индустрията и енергетиката маркира в приветственото си слово взаимодействието между Република Корея и Република България в процеса по изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“ – решението на НС от февруари 2024 г., с което се възлага на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ да започне преговори с Hyundai Engineering & Construction, се налага като основна тема, спрямо която корейските ни партньори демонстрират задълбочени познания и интерес.

БТПП също работи за постигането на по-значителни бизнес отношения с Република Корея:

B2B срещи между български и корейски предприемачи - 22 октомври 2023 г.

B2B срещи между български и корейски предприемачи - 28 юни 2023 г.