Назад

Посланикът на Китай в България изнесе лекция в Института за икономически изследвания


Публична лекция на тема: „Китайската икономика и зеленият преход“, изнесе Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България по покана на Института за икономически изследвания на Българската академия на науките.

Темата предизвика изключителен обществен интерес – освен от БАН, в събитието взеха участие представители на водещи университети в страната, експерти от Дипломатическия институт, министерства и неправителствени организации, както и на някои от големите китайски фирми у нас.

По време на лекцията си посланик Дун Сяодзюн представи политиката на китайското правителство в областта на зеления преход и нейните резултати – намаляването на въглеродните емисии, създаването на нова законодателна и надзорна рамка с нараснали екологични изисквания, които да доведат до планираната за въглеродна неутралност 2060 година. По думите му Китай провежда постепенен и добре планиран зелен преход.

Зелената икономика разширява пространството си благодарение на зеленото потребление и активното участие на хората в него. Преходът преминава през екологично цивилизоване, подчерта дипломатът.

В дискусията беше поставен и въпросът за зависимостта на европейския зелен преход от вноса на китайско оборудване. Според посланика, тук не става дума за зависимост, а за взаимна изгода и сътрудничество в осъществяване на зеления преход.