Назад

Министър Везиева: Една трета от нередностите по ОПИК са открити в Северозападния регион на България


След направен анализ една трета от нередностите по ОПИК са открити в Северозападния регион на България. Те са 94 на брой със стойност на корекция 24 млн. лв. Най-много са свързани с провеждането на обществени поръчки и начина, по който се закупуват средства за активи. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг по повод констатирани нарушения по проекти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“.

„Общо по програмата са сключени 2 913 административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 063 млн. лв.“, каза още тя. Проверка показва още, че част от дружествата, подпомогнати с пари от Европа, са спрели дейност след приключване на проекта. По нейни думи икономическата среда в Северозапада не се е подобрила, въпреки насочените там грантови средства. „94 броя от общо регистрираните 333 броя нередности по ОПИК са във връзка с установени нарушения по проекти с място на изпълнение - Северозападен регион, а останалите - 239 броя от регистрираните нередности са по проекти с място на изпълнение - извън Северозападния регион“, каза още министър Везиева.

„Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме в Северозападния район. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция“, подчерта министър Везиева. Тя допълни, че в следващите мерки, които са предвидени по новия програмен период и по Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добра ефективност.

Министърът на икономиката подчерта, че най-честите нарушения са регистрирани при фирми, които регистрират, че работят със софтуери в региона, а всъщност работещите са на други места. Други констатирани нарушения са с проекти за разработване и внедряване на иновации в предприятия, закупуване и разработване на софтуери, каза още тя.

По време на брифинга стана ясно, че към момента са заведени 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и са предадени на европейската прокуратура.