Брой 200 (1464), 19-10-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Среща в Хасковската търговско-промишлена палата по проект „Развитие и популяризиране на гурме и винен туризъм в трансграничния регион България - Турция”


На 17 и 18 октомври в гр. Хасково се проведе първата работна среща по проект „Развитие и популяризиране на гурме и винен туризъм в трансграничния регион на България и Турция”*.

Проектът, който стартира на 1 август т.г. се изпълнява от Хасковска търговско-промишлена палата в партньорство с Одринската търговско-промишлена палата (Турция) и Сдружение „Тракийско Устойчиво Развитие“, с. Коларово, област Хасково и е с продължителност 12 месеца.

Основната цел на проекта е да повиши капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на устойчивия туризъм, с цел подобряване на териториалното сближаване в Европа, чрез популяризиране на алтернативни форми на туризъм.

Проектът предвижда изпълнението на няколко основни дейности:

  • Управление на проекта 
  • Информиране и публичност 
  • Проучване на дестинации за гурме и винен туризъм в област Хасково, България и област Одрин, Турция
  • Създаване на многоезичен Туристически Гурме Пътеводител на трансграничния регион на България и Турция, в два варианта: Онлайн платформа и Мобилно приложение
  • Организиране на кулинарни изложения в Хасково и Одрин през първата половина на 2018 г.

Срещата, в която взеха участие представители на трите партньорски организации, беше открита от Янчо Янев, председател на УС на ХТПП. Реджеб Зъбкънкурт, председател на Одринската търговско-промишлена палата изказа своята подкрепа и пожела успех при изпълнението дейностите по проекта. Дискутираха се различни теми, свързани с реализацията на проектните дейности. Партньорите приеха план за действие и комуникационен план. Обсъдиха се предстоящите процедури за избор на външни изпълнители и сроковете за нормалното протичане на търговете.

Срещата премина в дух на сътрудничество и разбирателство, дължащи се на изградените дългогодишни връзки между партньорите.

----------------
* акроним: ТрансГурмеТур, Рег. № CB005.1.22.046 и договор № РД-02-29-238 / 31.07.2017 г., съфинансиран от ЕС чрез програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI 2014TC16I5CB005.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП откри техническа конференция „Индустрия 4.0”
Участват над 50 водещи фирми от секторите металообработка, машиностроене, производство на моторни масла Още
БТПП участва в октомврийската сесия на ЕИСК
Обсъждане на работната програма на Европейската комисия за 2018 г. Още
Покана за участие в Иновационен форум 2017 в Братислава
В рамките на Министерската конференция за иновации на страните от Централна и Източна Европа и Китай Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Среща в Хасковската търговско-промишлена палата по проект „Развитие и популяризиране на гурме и винен туризъм в трансграничния регион България - Турция”
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП публикува становище относно ползване на данъчни облекчения
КОНКУРСИ
Крайният срок за кандидатстване за вторите Годишни награди в туризма е 5 ноември 2017 г.
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Посещение на германска бизнес делегация в България
24-27 октомври 2017 г. Още
Търговски мисии в Турция, октомври/ ноември 2017 г.
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още