Брой 120 (2375), 28-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Проведе се обществен съвет към министъра на финансите


Първият Обществен съвет към министъра на финансите на тема разходите на държавата се проведе на 25 юни в Министерството на финансите. В него взеха участие министърът на финансите Асен Василев, заместник-министърът на финансите Виолета Лорер, директорът на дирекция „Бюджет“ Добрин Пинджуров, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, както и представители на държавни институции, неправителствени браншови организации и работодатели.

БТПП беше представена от Васил Тодоров, главен секретар.

Целта на формата „Обществени съвети към министъра на финансите“ е във фокуса на публичния дебат да бъде поставен начинът на формиране на на държавния бюджет, както и по-голяма прозрачност и публичност на държавните приходи и разходи. Общественият съвет се излъчи на живо в Youtube и  Facebook

На Първия Обществен съвет министър Василев представи подробна информация и сравнителен анализ в презентация, която съдържаше преглед на приходната част на бюджета за последните 5-6 години, както и най-големите разходни пера в бюджета за същия период. Целта е да се направи извод за какво се разходват държавните средства и къде стои България, съпоставено със статистика на средноевропейските показатели по тези разходи.

„Основната идея на Първия Обществен съвет беше да работим с общи числа и с общото разбиране за това какво се е случило до момента и къде стои страната ни в разходите си. Тази максимално широка информация, която представихме днес, искаме да служи като база за бъдещи дискусии по политики, подплатени със съответните разходи, с цел да се реши какво да се заложи в бюджета за догодина“, заяви министър Асен Василев на пресконференция след края на дискусията.

По темата за актуализацията на бюджета за 2021 г. министър Василев съобщи, че „в момента тя се подготвя и тъй като икономиката върви добре, очакваме 1-1,5 млрд. лева допълнително събрани приходи таза година, което ще позволи и съответни на тази сума разходи“. По думите на министъра, сегашната макрорамка на бюджета ще се запази в проекта за актуализацията му, като ще се преструктурират разходите, ще се разгледа и вариант за преизчисление на пенсиите.

Финансовият министърът каза още, че е необходимо да се преразгледа ефективността на разходите на държавата – т.е. да се спрат „течовете“ и неефективните разходи. Според него трябва да се повиши събираемостта на приходите. Това са две мерки, които в съществуващите сега размери на данъчните ставки позволяват да се намали разликата между разходите и приходите. „Темата за това какви разходи да бъдат заложени в бъдеще е въпрос на политики и това къде иска държавата да инвестира, което ще реши бъдещото правителство и Народното събрание“, заяви министър Василев.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за семинар относно новите ДДС правила за електронна търговия, в сила от 1 юли т.г.
15 юли 2021г., 13.30 часа, онлайн Още
Италиански компании от сектор дървообработка и дървопреработване ще посетят страната ни
С интерес към българския пазар и конкретни оферти за партньорство Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Проектът Digital Coach подпомага въвеждането на цифровизацията в практическото обучение
Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България по проекта Още
Онлайн събитие за земеделския и хранително-вкусовия сектор, Турция - ЕС
Организира EUROCHAMBRES, съвместно с TOBB, 28-29 юли 2021 г. Още
ТУРИЗЪМ
Туристическите общини водят в концентрацията на фирми
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
Стартира проект „Чудесата на България – дигитални маршрути“
Съвместна инициатива на УНСС и вестник „Стандарт“ Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Проведе се обществен съвет към министъра на финансите
Информация и сравнителен анализ на приходната част на бюджета и най-големите разходни пера Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Документи и ръководства по РП „Хоризонт Европа“
Структура, основни аспекти и новости Още
Фирми с иновативни градски решения имат възможност да участват в инициативата Resonator City Connect
Краен срок за кандидатстване: 30.07.2021 г. Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Промяна в начина на обмен на информация за предварителен контрол, осъществяван от Агенцията по обществени поръчки
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Европейската мрежа по конкуренция публикува съвместен документ относно включването на националните органи по конкуренция в Акта за цифровите пазари