Брой 120 (2375), 28-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТУРИЗЪМ

Стартира проект „Чудесата на България – дигитални маршрути“



УНСС и вестник „Стандарт“ обявиха началото на съвместен проект: „Чудесата на България - дигитални маршрути“.

Домакини на събитието, в аула „Максима“ на университета, бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт“. Присъстваха министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова, Н.В. цар Симеон Втори, посланици, кметове, представители на туристическия бранш, директори на културни институции.

Проектът „Чудесата на България – дигитални маршрути“ ще надгради и дигитализира кампанията на в. „Стандарт“. Предвижда се изработването на интерактивна карта, която ще бъде качена в информационния облак. Тя ще включи наличната информация за Чудесата на България, съдържаща туристически обекти и маршрути, а също така и нематериалното ни културно наследство, особено това, което вече е защитено от ЮНЕСКО. Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел приветства инициативата в специално обръщение.

Мащабният проект ще се реализира с участието на научния и студентски потенциал на УНСС, заедно с участниците и партньорите в кампанията „Чудесата на България“ – археолози, музейни работници, архитекти, кметове, туристически бранш, журналисти.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров официално откри събитието: „Имам честта да ви представя един нов проект, в който ще бъде включен целият интелектуален и творчески потенциал на нашия университет. Проектът дава възможност на едно място да бъде събрана цялата налична информация, съпътстваща туристическите обекти, инфраструктура, инвестиционни възможности, общинска администрация и др.“ Ректорът отбеляза, че дигитализирането на информацията ще помогне за популяризиране на обектите, особено сред младите хора, ще увеличи броя на туристите във вътрешността на страната, което е част от дългосрочната Национална стратегия за представяне на България като туристическа страна за 4 сезона.

Проф. Димитров изтъкна, че съпътстващата инфраструктура и бизнес ще станат видими през призмата на културния туризъм. Това ще доведе до ускорено развитие на изоставащите региони и намаляване на демографската криза – една от основните цели на Националния план за възстановяване и устойчивост. Разработената по проекта интерактивна карта ще бъде качена в информационния облак, като част от новата програма на Европейската комисия за дигитализиране на културното наследство, допълни още проф. Димитров.

За Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт“ и създател на кампанията, „този проект е среща между „Чудесата на България“ в миналото заедно с най-големите чудеса на страната ни в днешно време – младите хора, които с тяхната енергия и креативност могат да пренесат културно-историческото наследство в бъдещето“. Славка Бозукова подчерта, че ако досега целта е била възстановяване и социализация на обектите от това наследство, то сега е нужна тяхната цифровизация и дигитализация. Тя наблегна на факта, че идеята не е да бъде просто създаден туристически портал или поредния афиш за младите хора, а нещо по-голямо, което и да възпитава в заветите, които са ни оставили нашите предци, както и да обединява.

Като специален посланик на Световната организация по туризъм и човек, който винаги е работил за добрия имидж на страната ни, Н.В. Симеон Втори изказа пълна подкрепа за този „знаменателен и с потенциал проект“. „Аз съм човек, живял по неволя почти цял живот в чужбина. Винаги съм наблюдавал и сравнявал. Участвал съм в различни световни туристически форуми и съм наясно с огромните възможности на туризма. Тази сфера е много значимо перо, но трябва да се съхранява и да се работи постоянно. На световната туристическа карта трябва да присъстваме с всички уникални дадености на страната ни. Длъжни сме да се мобилизираме и да покажем този потенциал на света“, отправи своето послание Цар Симеон Втори.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за семинар относно новите ДДС правила за електронна търговия, в сила от 1 юли т.г.
15 юли 2021г., 13.30 часа, онлайн Още
Италиански компании от сектор дървообработка и дървопреработване ще посетят страната ни
С интерес към българския пазар и конкретни оферти за партньорство Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Проектът Digital Coach подпомага въвеждането на цифровизацията в практическото обучение
Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България по проекта Още
Онлайн събитие за земеделския и хранително-вкусовия сектор, Турция - ЕС
Организира EUROCHAMBRES, съвместно с TOBB, 28-29 юли 2021 г. Още
ТУРИЗЪМ
Туристическите общини водят в концентрацията на фирми
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
Стартира проект „Чудесата на България – дигитални маршрути“
Съвместна инициатива на УНСС и вестник „Стандарт“ Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Проведе се обществен съвет към министъра на финансите
Информация и сравнителен анализ на приходната част на бюджета и най-големите разходни пера Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Документи и ръководства по РП „Хоризонт Европа“
Структура, основни аспекти и новости Още
Фирми с иновативни градски решения имат възможност да участват в инициативата Resonator City Connect
Краен срок за кандидатстване: 30.07.2021 г. Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Промяна в начина на обмен на информация за предварителен контрол, осъществяван от Агенцията по обществени поръчки
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Европейската мрежа по конкуренция публикува съвместен документ относно включването на националните органи по конкуренция в Акта за цифровите пазари