Брой 120 (2375), 28-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТУРИЗЪМ

Туристическите общини водят в концентрацията на фирми

Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика

Между общините в България има големи разлики в икономическата активност и предприемачеството. Въпреки че не разказва цялата история, разпределението и броят на фирмите в общините са подходящи индикатори за тази активност. Днес на „265 истории за икономика“ представяме както общия брой на нефинансовите предприятия в общините в пред кризисната 2019 г., така и относителния им брой спрямо населението.

|Интерактивна версия на картата|

Предвид размера на местната икономика и големия дял на търговията и цифровите бизнеси, не е изненада че столицата е лидер по общ брой регистрирани фирми. През 2019 г. броят им достига 123 хиляди, като мнозинството от тях са малки и микропредприятия. На второ място се нарежда Варна с почти 29 хиляди фирми, на трето - Пловдив с 27 хиляди. На дъното на класацията са най-малките общински икономики в страната – Трекляно с едва 11 нефинансови предприятия и Бойница с 12.

В динамика, отново най-големите регионални икономики водят, като през 2019 г. в столицата броят на фирмите е нараснал с 2777, в Пловдив – с 608, във Варна – с 497. Притеснително е обаче обстоятелството, че дори и на върха на икономическия цикъл в цели 127 общини броят на нефинансовите предприятия намалява или остава непроменен, което насочва към по-слаба предприемаческа дейност. Възможно е част от обяснението да е в протичащия процес на консолидация на стопанските субекти. Прави впечатление и относително бързият ръст в броя на предприятията в общините в периферията на София – знак за преливането на икономическа активност от столицата в околните общини.

|Интерактивна версия на картата|

По-интересно е обаче разпределението на фирмите спрямо броя на населението. Водещите общини по брой на нефинансовите предприятия на 1000 души от населението са струпани в Южното Черноморие – Несебър е цели 216 фирми/1000 души, Приморско със 163, варненска Бяла – със 124. Тази концентрация до голяма степен се обяснява с голямата гъстота както на малки места за настаняване, така и на други бизнеси, свързани с туристическата дейност – ресторанти, барове. Сходно струпване има и край Благоевград, благодарение на планинския туризъм. Във водещите икономически центрове относителният брой на фирмите варира в диапазона 90-100 на 1000 души, като в столицата той е 109. На дъното отново са малки общини с изостанало икономическо развитие, с по 10-20 нефинансови предприятия на 1000 души.

Кризисната 2020 г. беше белязана от значителен спад в новорегистрираните фирми, особено в периодите на локдаун. Тази слаба предприемаческа активност, съчетана със зачестили фалити неизбежно ще се отрази на спад в броя на фирмите, особено в регионите, най-сериозно засегнати от кризата. На този фон обаче данните за първите няколко месеца на 2021 г. дават по-сериозни поводи за оптимизъм, тъй като на този етап не изглежда кризата да се е отразила дългосрочно на създаването на нови бизнеси; тъкмо обратното – немалко предприемачи са изчакали да дойде краят на ограниченията, за да започнат нова дейност.

 
НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за семинар относно новите ДДС правила за електронна търговия, в сила от 1 юли т.г.
15 юли 2021г., 13.30 часа, онлайн Още
Италиански компании от сектор дървообработка и дървопреработване ще посетят страната ни
С интерес към българския пазар и конкретни оферти за партньорство Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Проектът Digital Coach подпомага въвеждането на цифровизацията в практическото обучение
Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България по проекта Още
Онлайн събитие за земеделския и хранително-вкусовия сектор, Турция - ЕС
Организира EUROCHAMBRES, съвместно с TOBB, 28-29 юли 2021 г. Още
ТУРИЗЪМ
Туристическите общини водят в концентрацията на фирми
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
Стартира проект „Чудесата на България – дигитални маршрути“
Съвместна инициатива на УНСС и вестник „Стандарт“ Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Проведе се обществен съвет към министъра на финансите
Информация и сравнителен анализ на приходната част на бюджета и най-големите разходни пера Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Документи и ръководства по РП „Хоризонт Европа“
Структура, основни аспекти и новости Още
Фирми с иновативни градски решения имат възможност да участват в инициативата Resonator City Connect
Краен срок за кандидатстване: 30.07.2021 г. Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Промяна в начина на обмен на информация за предварителен контрол, осъществяван от Агенцията по обществени поръчки
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Европейската мрежа по конкуренция публикува съвместен документ относно включването на националните органи по конкуренция в Акта за цифровите пазари