Назад

Синдикати и работодатели: За да оцелеят бизнесът и гражданите, трябва редовно правителство


Съвсем скоро се очаква партиите да започнат разговори по отделни политики в опит да намерят пресечни точки за съставянето на кабинет. Ключов ще бъде въпросът с финансовата политика и доходите на хората.  "За нас на първо място като приоритет са доходите на хората, след това са енергетиката и наложителната промяна за Плана за възстановяване", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Тя изрази мнение, че икономиката в някои региони се съсипва за сметка на средства от Плана за възстановяване, които няма да имат очаквания положителен ефект.

"В териториалния план за Стара Загора е записано, че около 800 млн. лв. ще намалее брутната добавена стойност при прилагането на Плана. Нека си направим сметка колко пари ще загубим и колко ще получим по Плана. Още преди месеци от Брюксел призоваха за промени заради кризата, която се задава. Заслужава ли си да си отрежем ръката, за да ни дадат 1 млн. лв.?", попита Григорова. За по-голямо държавническо поведение от новите депутати призова Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата.

"В рамките на следващи предсрочни избори конфигурацията ще бъде същата. Служебното правителство готви проектобюджет, върху което сме се фокусирали синдикати и работодатели. За нас е важно парламентът да заработи, важни са и средствата от втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост. Важно е за предприятията и за хората. Важно е да се осигури стабилност, да има парламент, който да разгледа въпроса за компенсациите. Ако погледнем средната цена за електроенергията, няма как да бъде поета от предприятията. Поне договорените в момента компенсации да продължат. Но трябва да бъдат по-целенасочени, да отидат там, където има нужда, за да се използва ресурса по-ефективно", заяви Тодоров пред Bulgaria ON AIR. И настоява за осигуряване на възможност за бизнеса за планиране на работата. 

"При неясни минимална работна заплата и осигурителни прагове ще влезем в ситуация, която не може да бъде прогнозируема. Трябва да се спазва финансова дисциплина", категоричен е Тодоров. Ваня Григорова призова за 850 лв. минимална работна заплата.  "Въпреки че този размер вече е доста остарял след инфлационните процеси. Трябва данъчното облекчение за деца да стане постоянно. Няма да има пари за реформите, но политиците трябва да намерят начин и да предотвратят кризата, защото когато взимаха ключови решения за българската енергетика и горивата, взимаха еднолично решения. Политиците ще се опитат и ще направят така, че обикновеният работник да плати цялата цена за грешните решения, които взеха. Сега да направят така, че българският граждани да оцелее", каза Григорова.

Видео от целия разговор може да се види ТУК