Брой 145 (2151), 30-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Представяне на Южен икономически район на Виетнам


През последните десет години Виетнам се превърна във важна и атрактивна инвестиционна дестинация за чуждестранните инвеститори. С ръст на брутния вътрешен продукт от 7%, оборот на външната търговия от 518 милиарда щатски долара през 2019 година и общ регистриран чуждестранен инвестиционен капитал от 362,58 милиарда щатски долара към края на 2019 година, страната продължава да развива голямо разнообразие от икономически сектори. Социално-политическата стабилност, младото население, конкурентната на разходите работна сила и ангажираността на правителството за реформи на регулаторната рамка подобриха бизнес средата за инвеститорите във Виетнам.

Във Виетнам има четири основни икономически региона – Северен, Централен, Южен и Делтата на река Меконг. В тези райони съществуват всички необходими условия за бизнес, производство и инвестиции.

Южният икономически район на Виетнам е най-важният център на икономическата активност в страната. Той е разположен на площ от 21 138 квадратни километра, на територията на шест провинции(Ho Chi Minh City, Binh Duong, Tay Ninh, Long An, Dong Nai, Ba Ria-Vung Tau). Населението в района е 16 милиона души, а работната сила възлиза на 9.5 милиона души. Южният икономически район създава 40% от националния брутен вътрешен продукт и представлява 44% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции в страната. Този регион предлага най-доброто качество на човешките ресурси в страната, както и динамична и разнообразна бизнес среда, подходяща и за малки и средни предприятия, и за голям бизнес.  

Южният икономически район на Виетнам е водеща зона за модерно производство и насърчава инвестиции, основани на постиженията на съвременната наука, и прилагани във високотехнологични индустрии и услуги. Основните сектори в района са електроника, софтуер, информационни технологии, телекомуникации, високотехнологично селскостопанско производство и преработка. Град Хошимин е най-важният финансов и търговски център на цялата страна. В него се фокусират сектори като услуги, финанси, логистика, туризъм, здравеопазване и образование.

Въпреки че Южният икономически район е водещ икономически център на страната, все още липсва цялостен координиран план между отделните провинции в него, за да се осигури връзка между планирането на икономическото развитие и инвестициите в инфраструктура. За бъдещото развитие на района е необходимо развитие на местната инфраструктура - водни пътища, железопътни линии и автомагистрали. Отделно,  за да се повиши конкурентоспособността на инвестициите в района, е необходимо оптимизиране използването на земята и природните ресурси.

В Южния икономически район са разположени шест икономически центъра, които са подготвени за инвестиции виж ТУК

 

Информацията е подготвена от СТИВ-Хошимин

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание
Обсъждане на Законопроект за изменение на Закона за Министерството на вътрешните работи Още
Новоназначеният посланик на Япония на първа среща в БТПП
Посланик Нарахира заяви готовност да подкрепя развитието на двустранните икономически отношения Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Фестивалът на виното и културното наследство Августиада ще се проведе за девети път през 2020 г.
25 - 27 септември, Стара Загора Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Работодателите имат задължение да въведат мерки за безопасна работа при горещо време
Информация от Главна инспекция по труда Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
ИПИ представя данни за полезната площ на жилищата в страната за 2018 г.
Отнесени към населението по общини Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Онлайн търговците няма да издават касови бележки
Могат да издават онлайн бележка, вместо касов бон, без за това да им е необходимо физическо фискално устройство Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Икономическият и социален съвет препоръчва да се актуализира законодателството за нощния труд
Да се приведат националните норми в съответствие с европейските и световни стандарти за нощния труд Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействието
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Представяне на Южен икономически район на Виетнам
СТИВ-Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Награда на ЕИСК за гражданска солидарност, посветена на борбата с коронавируса