Брой 227 (232), 21-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ

Китайски компании с интерес за производство в България


По време на посещението си в Китай министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се срещна с няколко компании от азиатската страна, които проявяват интерес да инвестират у нас.

Компанията Yutong Bus, която е един от водещите световни производители на автобуси, проявява интерес да започне производство в България в партньорство с "Литекс Моторс". В момента между двете компании текат преговори, които се очаква да бъдат финализирани скоро. Това стана ясно по време на срещата на министър Добрев с представителите на Yutong Bus г-н Кент Чън и г-н Бери Люй.

Yutong Bus държи 25 % от вътрешния пазар и 15 % от износа на автобуси, произвеждани в азиатската страна. През изминалата година компанията е произвела 46 700 автобуса и планира през тази броят им да достигне до 52 000.

Компанията Yutong Bus проявява интерес към производството на автобуси за нуждите на обществения градски транспорт, специални автобуси за училищата, както и междуградски автобуси.

България е подходящо място за вашите инвестиции и има дългогодишен опит и традиции в производство като вашето. Ние сме единствената страна в ЕС, където себестойността на продукцията ви ще бъде сравнима с тази в Китай. Това каза министър Добрев по време на срещата си със заместник генералния директор на Noble lift Гари Динг. Компанията е световният № 1 производител на транспалетни колички и кари и в момента търси дестинация за свои инвестиции в Европа.

По думите на министър Добрев както страната като цяло, така и регионът на Пловдив в частност, имат потенциал за развитие на производството на транспалетни колички и кари. В целия свят, когато се каже "мотокар", всички свързват това с България, илюстрира ситуацията Добрев. Той покани мениджмънта на Noble lift да посети България и да се запознае на място с условията за инвестиции у нас.

Технологията за отглеждане на маслодайни рози у нас бе в центъра на вниманието на китайската компания New margin ventures по време на срещата на министър Добрев с висшия й мениджмънт. Уникалната комбинация от подходящ климат и почви превърнаха България в един от водещите износители на розово масло, което е главна съставка за парфюмерийната индустрия в света, каза Добрев на своите домакини.

New margin ventures инвестират в компании от различни сектори. Портфейлът им включва капитали на стойност повече от 1 млрд. долара в над 150 фирми от IT сектора, здравните услуги, технологиите за устойчиво развитие и други. В отговор на интерес от тяхна страна, министър Добрев представи и перспективите за местен добив на газ в България.

НОВИНИ ОТ БТПП
Развитието на религиозния туризъм у нас – във фокуса на проект „RECULTIVATUR“ на БТПП
Целта е създаване на устойчив модел за развитие на нови туристически продукти и услуги в този туристически сегмент Още
Бизнес делегация ще посети Алжир
Нови членове на БТПП
ПАЗАР НА ТРУДА
НСИ: През третото тримесечие продължително безработните се увеличават с 0,3%
Спада заетостта при мъжете, както и при хората с основно и средно образование Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Китайски компании с интерес за производство в България
Продължава посещението на министър Делян Добрев в Китай Още
Официален старт на “2012-2013 Global Purchising Season” – инициатива на Пекинския център за международните търговски марки
Целта е насърчаване на вноса и увеличаване на вътрешното потребление малко преди настъпването на китайската нова година Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия: Да реформираме бюджета, да променим Европа
Предложенията за бюджета ще бъдат обсъждани от лидерите на ЕС на среща на 22 и 23 ноември в Брюксел Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Среща на Правителството на Република България с жени предприемачи